Ofensiva turcă în nordul Siriei: Civilii se refugiază, rebelii susţinuţi de Ankara anunţă lovituri împotriva kurzilor

Turcia a lansat miercuri o ofensivă militară în nordul Siriei, la numai câteva zile după retragerea trupelor americane din zonă, relatează agenţiile internaţionale de presă. Aviaţia şi artileria au lovit poziţii ale miliţiilor kurde YPG din jurul oraşului de frontieră Ras al-Ain.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a anunţat pe Twitter operaţiunea "Izvorul Păcii", a afirmat că obiectivul este închiderea unui "coridor al terorii" în apropierea frontierei de sud a ţării sale şi crearea condiţiilor pentru repatrierea refugiaţilor sirieni.

O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat agenţiei Reuters că loviturile aeriene iniţiale au fost urmate de bombardamente cu obuze asupra unor baze, depozite de muniţii, poziţii de artilerie şi de trăgători de elită ale YPG. Atacurile au fost confirmate pentru AFP şi de organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Mai mulţi martori oculari au afirmat că localnicii fug din Ras al-Ain, iar în oraşul aflat imediat de cealaltă parte a frontierei faţă de localitatea turcă Celyanpinar se ridica fum din mai multe clădiri; de asemenea, se puteau auzi avioanele de luptă care treceau pe deasupra.

Un purtător de cuvânt al YPG, citat de DPA, a informat că a fost lovit şi oraşul Tal Abyad, tot în nordul Siriei.

Rebelii sirieni aliaţi cu Turcia au anunţat că vor ataca şi ei forţele kurde. "Loviţi-i cu un pumn de fier, daţi-le să guste iadul focurilor voastre", şi-a îndemnat luptătorii Armata Naţională, principala grupare rebelă susţinută de Ankara; în comunicatul preluat de Reuters se cere şi cruţarea civililor şi a celor care dezertează, trecând de partea insurgenţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel