EXCLUSIV  Obezitatea face ravagii. Dr Sorin Băilă: Kilogramele în plus duc la boală, chiar dacă venele sunt sănătoase

Fotografie creată de SHVETS production, de la Pexels
Fotografie creată de SHVETS production, de la Pexels

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ, doctor în științe medicale, a vorbit la DC News și DC Medical, despre varice.

Specialistul a explicat că obezitatea are un efect teribil asupra omului. Mai precis, degeaba o persoană are vene sănătoase dacă este obeză: sunt șanse mari să apară varicele.

Venele sănătoase nu fac față acestui obstacol de neînvins: kilogramele în plus

”Obezitatea este un factor de risc (n.r. - pentru varice). Am văzut pacienți cu insuficiență venoasă cronică severă până în stadiul final de ulcer de gambă, ulcere impresionante, voluminoase de gambă. Prin scanarea morfologică și funcțională a sistemului venos, venele erau perfect normale. Obezitatea este una dintre marile probleme de sănătate  - vorbim despre o mare problemă pentru boala venoasă cronică, pentru boala varicoasă, dar și o mare problemă pentru boala cardiovasculară”, a spus Dr Sorin Băilă la DC News și DC Medical. 

Care este probabilitate ca o persoană să aibă varice dacă părinții săi au suferit de această boală

”Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați). Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații. Progesteronul, hormon specific femeilor, determină o subțiere a peretelui venos. De asemenea, perioada de sarcină, când alături de acest exces de hormoni, în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, cât și volumul mărit al uterului care poate să producă o compresie pe venele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare”, a spus Dr Sorin Băilă.

Varicele reprezintă cea mai frecventă boală a venelor și se caracterizează prin dilatații patologice și permanente ale venelor care aparțin sistemului venos superficial. În general, varicele se regăsesc la nivelul membrelor inferioare, pe gambe și pe coapse. Această boală poate apărea atât la femei, cât și la bărbați, indiferent de vârstă, deși conform studiilor efectuate, cele mai dese cazuri de varice sunt întâlnite în rândul femeilor cu vârstă cuprinsă între 20 și 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel