Oamenii de știință cer interzicerea vânzării țigărilor în supermarketuri

Oamenii de știință cer interzicerea vânzării țigărilor în supermarketuri / Foto: Pixabay
Oamenii de știință cer interzicerea vânzării țigărilor în supermarketuri / Foto: Pixabay

Oamenii de știință australieni cer interzicerea vânzării țigărilor în supermarketuri.

Cercetătorii australieni cer guvernului să stabilească o dată de la care țigările nu vor mai putea fi vândute în supermarketuri, pentru a îngreuna accesul populației la tutun, scrie The Guardian. Solicitarea acestora vine după ce un studiu publicat luni în Jurnalul Medical al Australiei (MJA) a arătat că peste 52% dintre respondenți sunt de acord cu eliminarea țigărilor din magazine.

Astfel, într-un articol separat publicat în MJA, cercetătorii spun că guvernul trebuie să înăsprească măsurile împotriva fumatului, dincolo de restricțiile privind ambalajele pachetelor de țigări.

„Țigările nu sunt conforme cu standardele de siguranță moderne. Este normal ca Guvernele să elimine de pe piață produsele nesigure, precum alimentele contaminate, produsele care conțin azbest sau vopselele pe bază de plumb.” a scris prof. Coral Gartner, de la Universitatea din Queensland.

„Două treimi dintre fumători vor muri timpuriu din cauza acestui viciu”, a declarat Dr. Marita Hefler, cercetătoare la Menzies School of Health Research.

Fumătorii cu "vechime" mor cu 10 ani mai devreme decât nefumătorii

Aproximativ 12% dintre australieni sunt fumători, iar guvernul federal vrea să reducă procentul la 5% până în 2030. Fumatul este principala cauză de deces prematur și invaliditate în Australia, cercetătorii estimând că a ucis 1,28 milioane de australieni între 1960 și 2020. Fumătorii de lungă durată mor în medie cu 10 ani mai devreme decât nefumătorii.

Olanda a introdus deja legi care nu mai permit supermarketurilor să vândă țigări începând din 2024, iar Noua Zeelandă vrea să reducă numărul magazinelor specializate care pot vinde produse cu tutun și să elimine nicotina din țigări. În California, autoritățile din Beverly Hills și Manhattan Beach au interzis de la 1 ianuarie vânzarea produselor care conțin tutun. Și oamenii de știință din Marea Britanie au cerut autorităților interzicea vânzării țigărilor în supermarket. Totuși, în UK nu a fost încă adoptată o astfel de lege. În România țigările se vând atât în magazinele alimentare, cât și în magazine specializate pentru comercializarea produselor din tutun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel