O nouă REVOLTĂ în învățământ. Reacția unei profesoare-EXCLUSIV

Mai mulți profesori cer desființarea examenului de titularizare în învățământ. Ei au inițiat o petiție prin care explică de ce vor acest lucru.

"Datorită experiențelor din ultimii ani și a faptului dovedit că sunt din ce în ce mai puține posturi didactice pe perioadă nedeterminată, precum și a lipsei de motivație, determinare și interes a dascălilor de a învață doar pentru posturi pe perioade determinate, se solicită desființarea formalităților de întocmire a dosarelor precum și de desființare a unui examen inutil de evaluare prin memorare și redare a unor continutiri ce n-au legătură cu practică ori realitatea de la catedra din învățământul autohton.

Ca atare, solicităm, restabilirea criteriilor de evaluare a dascălilor ce solicită titularizare și care deja au dovedit pe tot parcursul facultății că pot memora, fără a face practică de calitate, ori prin dobândirea licenței. Eventual o probă practică la clasă e suficientă, o evaluare psihologică, un interviu în cadrul școlii, a unei comisii de calitate etc, iar apoi în supervizare un an de către un specialist pemntru a dobândi încrederea și statutul de titular pe post sau în școală. Această formă de examinare ce ține de peste 26 de ani și nu s-a schimbat, nu-și mai are rolul, scopul și relevanța într-o societate informațională și în exces de cunoștințe. Este o metodă arhaică, doar de context și irelevantă.

Semnează:

Un grup de dascăli ce au obținut de 6 ani note peste 7 și nu au obținut posturi viabile, care și-au sacrificat familiile, pentru învățare, copiii - lăsându-i fără vacanțe și viață personală pentru salarii extrem de mici; unii (mulți) în prag de căderi emoționale. Totuși? Până când? Cineva (poate chiar din Ministerul Educației) ne va ajuta și se va rezolva schimbarea radicală?", au transmis inițiatorii petiței.

Iată AICI petiția.

Reacția unei profesoare

Cu toate aceastea, nu toți profesorii cred că desființarea examenului de titularizare în învățământ este o idee bună, ba din contră!

"Desigur NU (n.r. - nu este o idee bună. Orice post cred că trebuie ocupat printr-un concurs, mai ales când lucrezi cu oamenii (elevi, pacienți); NU pe vizite la clasa din partea unor inspectori corupți", a spus Areta Ildiko Totoliciu, profesoară la Liceul Dimitrie Cantemir Dărăbani pentru DC News.

"A fi profesor este o mare încercare a vieții. De când sunt în învățământ, am dat examen de titularizare în toate variantele posibile, 16 ani pe o perioadă determinată, apoi pe o catedra de maistru instructor, cu facultate la bază și postuniversitară, să prind un post, unde toți aveau numai liceul și se descurcau foarte bine pentru o nouă catedră, în următorul an școlar. Sunt de acord cu examene, fără inspecție. Cine nu poate face față stresului în ziua de azi, nu poate fi profesor elevilor noi, cu alte mentalități", a mai zis profesoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel