Nurcile zombie și serialul Borgen au conturat ziua alegerilor pentru Folketing în Danemarca. Cine va ajunge în Parlament

Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

Marți danezii ies la urne pentru a-și alege reprezentații din Parlament. 

Mette Frederiksen a condus Danemarca prin perioada intensă și complicată de la invazia Ucrainei de către Rusia și a pandemiei de Covid-19, dar a fost decizia controversată a guvernului ei de a sacrifica până la 17 milioane de nurci din cauza unei forme mutante a virusului care a dus la alegerile anticipate de marți. Măcelul a distrus industria nurcilor din Danemarca, lider la nivel mondial, iar în iulie anul trecut a dus la o mustrare parlamentară pentru prim-ministru, deoarece nu exista o bază legală pentru sacrificarea în masă.

S-a constatat că Frederiksen nu știa că ordinul este ilegal, așa că ea și partidul ei social-democrat sunt favoriți pentru a câștiga votul din prima zi din noiembrie, dar vor trebui să adune o coaliție de 90 de locuri în Folketing (Parlament), format din 179 de membri. Paisprezece partide sunt candidate, iar secțiile de votare se închid la ora 20:00, scrie BBC

Moderații din Borgen au ajuns pe listele electorale

Când Borgen a apărut pe ecranele TV din întreaga lume în urmă cu 12 ani, a propulsat la putere partidul fictiv al Moderaților, condus de Birgitte Nyborg. La alegerile de marți, un nou partid numit exact la fel, Moderați, dar cu o conotație mai colocvial daneză ”Moderaterne”, își propune să devină noul lider. Conduși de fostul prim-ministru Lars Lokke Rasmussen, Moderații s-au descurcat bine în sondajele de opinie și ar putea juca un rol cheie în decizia dintre „blocul roșu” din centru-stânga sau „blocul albastru” din centru-dreapta pentru următorul guvern. Unde devine interesant este faptul că niciunul dintre blocuri nu pare să-și asigure o majoritate imediată, totală.

Spitalele și asistența medicală au fost evidențiate ca fiind principala preocupare pentru cei 4,27 milioane de alegători ai Danemarcei, cu o lipsă de aproximativ 5.000 de asistente. O parte a problemei este salariul scăzut, astfel că mii de posturi în sectoarele de asistență socială și de sănătate sunt neocupate. Mulți danezi din zonele rurale se tem să nu-și piardă medicii de familie.

Cei 14 lideri de partide au făcut presiuni pentru votul de azi până la sfârșitul unei dezbateri TV de luni seară, deoarece sondajele de opinie sugerau că unul din șapte alegători erau indecis în ajunul alegerilor. Observatorul electoral Martin Vinaes Larsen de la Universitatea Aarhus a spus că acest număr ar putea ajunge până la 30%, lăsând un peisaj politic neobișnuit de incert.

Totul se adaugă unei alte incertitudini, fiind greu de prezis cine va ajunge la putere în Danemarca.

Danemarca a ars „nurcile zombie” care au ieșit din pământ după îngropare

Conform The Sun, în jur de 17 milioane de nurci au fost eutanasiate în Danemarca în 2021, pentru a opri răspândirea unei noi variante de coronavirus care avea potențial periculos de infectare fiindcă circulase prin populația animală.

După evenimentul de îngropare în masă, lângă orașul Holstebro, au apărut imagini în care se putea vedea cum trupurile neînsuflețite ale mamiferelor asemănătoare cu vidra au ieșit la suprafață. Presa le-a numit atunci nurci „zombie”. Acum, în jur de 30 de tone de carcase au fost exhumate și au fost amestecate cu gunoiul menajer pentru a fi arse în incineratoarele din zonă. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel