EXCLUSIV  Noua Casă, doar 45% din buget epuizat. București-Ilfov, depășite de Iași. Ce spune Dumitru Nancu despre trecerea de la ROBOR la IRCC

foto pexels/ Noua Casă
foto pexels/ Noua Casă

Programul Noua Casă nu mai prezintă, în 2022, atât de mult interes ca-n 2021. 

”Avem programul ”Noua Casă”. 300.000 de români au beneficiat de programul ”Noua Casă”. În 2022, românii nu au mai avut același apetit ca anul trecut, când în două luni s-a epuizat bugetul. Anul acesta, avem același buget, 1,5 miliarde, dar, după două luni, avem 45% din buget epuizat, sunt deja patru mii de credite. A mers ca înainte de perioada de criză. Anul trecut, când am avut școala de acasă, munca de acasă, oamenii s-au orientat spre spații mai mari, ceea ce a dus la creșterea cererii. În acest an, numărul cererilor au fost la jumătatea cererilor de anul trecut, în momentul în care a fost publicată în Monitorul Oficial procedura de implementare, Hotărârea de Guvern a programului, numărul 60.” a spus Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), în cadrul emisiunii DCNews. 

Întrebat de către jurnalistul Val Vâlcu dacă nu e o consecință a faptului că în București nu se mai construiește - primarul General, Nicușor Dan, suspendând PUZ-urile - Dumitru Nancu a venit cu date care ar putea confirma această teorie: ”În 2021, Bucureștiul și Ilfovul au fost pe primul loc, anul acesta Iașiul este pe primul loc. Normal că are impact. Ne aflăm în a treia lună în care epuizăm jumătate din plafon.”

Trecerea de la ROBOR la IRCC

”Aceste programe sunt pentru momente de criză economică” a mai spus președintele FNGCIMM, considerând interesantă și migrarea românilor de la ROBOR la IRCC. ”Toate creditele ipotecare luate de către persoane fizice pot fi adiționate, conform Ordonanței 19, iar românii pot trece de la ROBOR la Indicele de consum, IRCC-ul, care este până-n 2%, practic este o scădere a dobânzii cu 4%.”

ROBOR la 3 luni este astăzi 6,26%, la 6 luni - 6,39%, iar la 12 luni - 6,58%. 

”În timp, este clar că IRCC-ul va ajunge tot acolo (la nivelul ROBOR n.r.)” a fost remarca lui Dumitru Nancu, în cadrul emisiunii. 

Cum se calculează valoarea casei pe care ți-o permiți 

Iancu Guda, analist economic, a explicat cum poate ști un român ce casă își permite. Economistul a spus că valoarea casei pe care și-o permite cineva este echivalentul a ”cinci ani salariul pe familie, soț - soție”.

Se calculează salariul comun al familiei pe o perioadă de cinci ani. Iancu Guda a spus că dacă o familie, formată din soț și soție, câștigă 2.000 de euro pe lună, acest lucru înseamnă 24.000 de euro pe an, iar pe cinci ani sunt 120.000 de euro. Astfel, respectiva familie nu ar trebui să sară la o casă de 150.000, de exemplu. 

Vezi mai mult aici

Despre FNGCIMMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii FNGCIMMM SAIFNN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă.

De la prima garanție aprobată pe 31 mai 2002 și până în prezent,FNGCIMMM a acordat peste 443.000 de garanții în valoare de 98.021 mill lei care au susținut finanțări de 147.467 mill lei, ultimii trei ani de activitate marcând o creștere istorică a volumului de activitate, în special datorită Programului Guvernamental IMMM Invest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel