Norvegia, condamnată pentru tratament 'inuman' în cazul lui Breivik, face apel

Statul norvegian, condamnat pentru că a impus în închisoare un tratament 'inuman' și 'degradant' în cazul extremistului de dreapta Anders Behring Breivik, va face apel, a anunțat marți ministrul justiției, relatează Reuters și AFP.

La 20 aprilie, tribunalul din Oslo a estimat drept contrare Convenției europene a drepturilor omului condițiile de detenție ale lui Breivik, încarcerat pentru uciderea a 77 de persoane într-un atentat cu bombă urmat de un atac armat în 2011.

Judecătoarea Helen Andenaes Sekulic a acuzat în special izolarea extremistului de 37 de ani, închis separat de ceilalți deținuți de aproape cinci ani.

'I-am cerut astăzi avocatului statului să facă apel', a precizat ministrul justiției într-un comunicat. Termenul legal este de o lună și statul trebuie să-și definitiveze formularea apelului.

Dar 'principalul motiv al apelului este acela că condițiile cărora este supus Breivik nu constituie în opinia statului 'un tratament inuman sau degradant' definit de articolul 3 al Convenției europene a drepturilor omului', a explicat guvernul.

[citeste si]

'În apelul său statul va argumenta că nu este de acord cu interpretarea dreptului și a probelor făcute de tribunal', a adăugat el.

Verdictul în favoarea celebrului deținut, care se prezintă acum ca național-socialist, a provocat surprindere în Norvegia și nu numai.

Statul a fost condamnat și la plata cheltuielilor judiciare ale lui Breivik, respectiv 331.000 de coroane (35.850 de euro).

Tribunalul a dat totuși câștig de cauză statului în ceea ce privește un al doilea aspect al plângerii lui Breivik, dreptul la respectarea secretului corespondenței, domeniu acoperit de articolul 8 al aceleiași convenții.

Breivik ispășește, în condiții de securitate extrem de stricte, pedeapsa maximă în Norvegia, de 21 de ani. Aceasta poate fi prelungită dacă el este considerat periculos. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel