Nobel, scandal. Suedia, decizie referitor la anchetă

Premiul Nobel
Premiul Nobel

Autoritatea pentru infracţiuni economice (ECA) din Suedia a anunţat marţi că a renunţat la ancheta sa financiară ce îl vizează pe bărbatul aflat în centrul scandalului care a determinat amânarea cu un an a ceremoniei de atribuire a premiului Nobel pentru literatură, informează Reuters. 

În aprilie anul trecut, ECA a lansat o anchetă ce dorea să afle dacă Jean-Claude Arnault, un fotograf căsătorit cu o membră a Academiei Suedeze, instituţia ce atribuie Nobelul pentru literatură, a evitat plata taxelor datorate statului suedez. 'Ancheta a fost închisă în cazul persoanei care avea legături cu Academia Suedeză, şi chiar o posibilă condamnare nu ar fi dus la o creştere semnificativă a sentinţei pe care aceasta a primit-o deja', au precizat reprezentanţii ECA într-un comunicat. Anul trecut, Jean-Claude Arnault a fost condamnat pentru viol şi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare. Săptămâna trecută, Academia Suedeză a anunţat că soţia acestuia, poeta Katarina Frostenson, i-a dezvăluit soţului ei numele unor precedenţi laureaţi ai premiului Nobel şi că ea ar trebui să demisioneze.

A negat acuzațiile

Poeta a negat însă acuzaţiile ce i-au fost aduse. Acuzaţiile formulate împotriva lui Jean-Claude Arnault, care conduce alături de soţia lui un centru cultural ce a primit subvenţii de la Academia Suedeză, a provocat dispute aprinse în rândul membrilor instituţiei şi, de atunci, mai mulţi dintre ei au demisionat. Fundaţia Nobel, care controlează premiile financiare donate din averea inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, a avertizat apoi că ar putea să retragă Academiei Suedeze dreptul a atribui acest prestigios premiu literar. Din cauza acestui scandal, premiul Nobel pentru literatură pe 2018 nu a fost atribuit şi va fi înmânat în 2019, odată cu înmânarea premiului din acest an. 

VEZI ȘI:

OMS, anchetă pentru a cercetarea unor abateri interne grave

Cercetător român, plecat în concediu, a pierdut Premiul Nobel. Poveste șocantă


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel