Niccolo Machiavelli, 491 de ani de la moartea gânditorului

Astăzi, 21 iunie,  se împlinesc 491 de ani  (1527) de la moartea scriitorului, diplomatului,  filozofului şi omului politic italian Niccolo Machiavelli.

Niccolo Machiavelli. Una din cele mai proeminente figure ale Renaşterii , Machiavelli a fost numit secretar şi cancelar adjunct al Republicii Florentine, în 1498.

În misiunile diplomatice dintre 1499 şi 1508 , a purtat tratative cu unele din cele mai pregnante figuri politice ale acelei epoci, dar o dată ce familia Medici a revenit la tron la Florenţa în anul 1512, Machiavelli este silit să se retragă din viaţa publică. În anul 1513, Machiavelli este acuzat pe nedrept de organizarea unei conspiraţii împotriva familiei de Medici şi este întemniţat. Cel responsabil de aceasta acuzare, Lorenzo de Medici, nepotul lui Lorenzo Magnificul, este aceaşi persoană căruia Machiavelli îi dedică Principele.

Acesta este sfătuit să aplice reformele aspre cât mai rapid, fără a reveni cu modificări, pentru ca populaţia să devină încrezătoare în succesul lor. Dacă se aplică treptat şi se ajustează pe parcurs, măsurile ferme pot să irite populaţia şi să îi scadă încrederea în conducator.

Începând de atunci, el se dedică scrisului, mai cu seamă despre arta războiului şi lucrări de filosofie politică.

Gânditorul renascentist, este cunoscut cel mai bine pentru "Principele", lucrarea  considerată primul tratat modern de politică. Machiavelli a fost preocupat de metodele prin care se poate cuceri şi menţine puterea, descriind un tip de suveran ce nu se supune normelor etice tradiţionale.

Principele  e un compendiu de sfaturi şi exemple privind guvernarea – informaţii adunate de-a lungul carierei de consilier militar şi diplomatic a autorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel