Nava tezaur 'Republica', dusă la adăpost pe perioada cât Dunărea e acoperită de sloiuri

Sursa foto: obiectivtulcea.ro
Sursa foto: obiectivtulcea.ro

Nava 'Republica', obiect de patrimoniu naţional clasat în categoria 'Tezaur', a fost luni dusă la adăpost de un remorcher al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, astfel încât corpul acesteia să nu fie afectat de sloiurile de pe fluviu.

Cu ajutorul unei macarale şi asistată de remorcherul 'Gheorghieni 2' al AFDJ, nava tezaur a ieşit din sloiurile în care era prinsă la malul Dunării şi apoi a fost tractată pe Dunăre.

Potrivit Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, nava 'Republica' se află în momentul de faţă în una din danele şantierului naval din municipiu. Operaţiunile pentru transportul în condiţii de siguranţă a navei 'Republica' de la pontonul de acostare de pe faleza oraşului Tulcea la dana şantierului naval din apropiere au fost de durată, punerea la adăpost a navei tezaur fiind obligatorie în condiţiile în care pe Dunăre curg sloiuri care acoperă până la 90% din suprafaţa fluviului, potrivit Agerrpes.

Considerată ultima navă de război cu aburi de pe Dunăre, nava 'Republica' a fost construită în anul 1883 la şantierul Linz Komenburg din Austria şi a purtat iniţial numele 'Csobanc'. Cinci ani mai târziu, a fost predată spre exploatare Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare, în anul 1944 a trecut în subordinea sovieticilor, iar în anul 1951 a fost predată României. Supravieţuitoare a celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, Republica a continuat să funcţioneze ca navă de comandament a Marinei Militare Române.

În anul 2003, nava a fost cedată de MApN Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în anul 2008 a fost clasată, în urma unor expertize, în patrimoniul cultural naţional, fiind declarată 'Tezaur'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel