Năstase, nedumerit de îndemnul lui Băsescu privind "drumul spre Vest"

adrian_nastase-310x197
adrian_nastase-310x197

În timp ce România rămâne o "insulă izolată" în mijlocul unor schimbări geostrategice, "mestecând propagandă" cu drumul spre Vest, liderii importanți europeni își îndeamnă compatrioții "să meargă spre Est", susține, pe blogul personal, fostul premier Adrian Năstase. De aceea, fostul lider PSD nu înțelege "formula" președintelui Traian Băsescu prin care îi îndeamnă pe cetățenii români să emigreze în masă în Occident, în speranța unui trai mai bun.

"Mie nu prea îmi este clar îndemnul lui Băsescu, acela cu “drumul spre Vest”. Au apărut și diverși epigoni ai săi care pun semnul egal între opțiunile opoziției actuale și “drumul spre Vest”. “Necredincioșii” sunt cei care vor să meargă spre Est. Înțeleg că formula lui Băsescu cuprinde un îndemn la o emigrare în masă spre Occident, unde românii “vor trăi bine”, a scris, vineri, pe blogul personal Adrian Năstase, în opinia căruia, în condițiile actuale, îndemnul este unul "excesiv", având în vedere că "lideri din alte țări (Germania, de exemplu) își îndeamnă compatrioții “să meargă spre Est”.

Adrian Năstase propune ca românii să-și păstreze "identitatea euro-atlantică indubitabilă" și să se ocupe de ceea ce le trebuie românilor pentru a rămâne în țară: "investiții, infrastructură, exporturi și, mai ales, de locuri de muncă în România".

"Alte țări își fac drum pe lângă noi, ocolindu-ne", spune Năstase, amintind de traseul Southstream, "în timp ce noi îl așteptăm, în continuare, pe “Godot” Nabucco" sau de întâlnirea separată a țărilor Grupului Visegrad cu liderii Germaniei și Franței, "prefațând o nouă împărțire a Europei Centrale și de Est".

"În timp ce noi “mergem spre Vest”, mestecând propagandă, țările occidentale țin din ce în ce mai puțin cont de oferta noastră necondiționată de dragoste și merg - prin Sud și prin Nord – spre Est", comentează critic fostul premier, adăugând că, în final, România rămâne, "în final, o insulă, izolată în mijlocul schimbărilor geostrategice, o insulă unde lideri pe care nu-i mai bagă nimeni în seamă predică, inutil, drumul lui Cristofor Columb, fără să țină seamă că America a fost deja descoperită de alții".

În final, Adrian Năstase susține, ironic, că ar exista și posibilitatea ca el să fi înțeles "greșit și să fie vorba doar de o declarație de fidelitate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel