NASA, o nouă planetă. Cercetătoare româncă, descoperire

NASA
NASA

NASA a descoperit o planetă care abundă în apă, de 23 de ori mai masivă decât Pământul.

Descoperirea a fost posibilă datorită Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), un telescop care a scanat spațiul în căutare de exoplanete timp de trei luni.

Anunțul despre noua planetă, numită HD 21749b, a fost făcut la data de 7 ianuarie.

CITEȘTE ȘI Ciutacu, mesaj despre Gâdea: Doar l-am ajutat să nu moară. Am contat, mulți ani, unul pe celălalt

Planeta HD 21749b orbitează o stea pitică aflată la 53 de ani lumină, în constelaţia Reticulum, şi pare să aibă o perioadă orbitală mai lungă dintre cele 3 planete descoperite până acum de TESS.

HD 21749b, cea mai rece planetă mică 


„Este cea mai rece planetă mică pe care o cunoaştem, care orbitează o stea atât de strălucitoare", a precizat cerectătoarea româncă Diana Dragomir, de la Kavli Institute for Astrophysics and Space Research al MIT, conducătoarea studiului.

Planeta este de circa trei ori mai mare decât Terra


Planeta este de circa trei ori mai mare decât Terra, ceea ce o pune în categoria de „sub-Neptun". Surprinzător însă, este de 23 de ori mai masivă decât Pământul. Dar este improbabil ca planeta să fie solidă şi deci să poată susţine viaţa. Astfel, este alcătuită dintr-un gaz mult mai dens decât cel al planetelor Neptun sau Uranus.

„Credem că această planetă nu ar fi atât de gazoasă precum Neptun sau Uranus, care sunt alcătuite în mare parte din hidrogen", a precizat Dragomir. „Probabil, planeta abundă în apă sau are alt tip de atmosferă densă".

VEZI ȘI PAOK. Lovitură uriașă pentru Răzvan Lucescu. Titlul în pericol?


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23