Nancy Pelosi în Taiwan, tensiuni între SUA şi China. Chirieac: Cea mai tensionată după-amiază de marţi din ultimele decenii. Dacă intră SUA în război, intră şi România

Facebook Nancy Pelosi
Facebook Nancy Pelosi

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, dar şi reacţia Chinei la acest lucru, duce la "cea mai tensionată zi de marţi din ultima vreme", avertizează Bogdan Chirieac, analist de politică externă. 

Bursele asiatice au scazut marți, cu indicii din Hong Kong, Taiwan și Shanghai în frunte, în condițiile în care investitorii erau neliniștiți în legătură cu vizita așteptată a lui Nancy Pelosi, în Taiwan, care ar putea escalada grav tensiunile cu China. Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a scăzut cu 3%. Indicele Compozit Shanghai (SHCOMP) din China continentală a scăzut, de asemenea, cu 2,6%. Taiex din Taiwan a scăzut cu 1,7%. Nikkei 225 (N225) din Japonia a scăzut, de asemenea, cu 1,6%, iar Kospi din Coreea (KOSPI) a pierdut 0,8%.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

SUA cere Chinei să nu escaladeze tensiunile

O cunoscută jurnalistă din Taiwan a anunțat pe Twitter că, „din sursele mele”, Nancy Pelosi va ajunge în Taiwan marți seară. China a avertizat că armata sa nu va „sta niciodată cu mâinile în sân”, dacă Nancy Pelosi va vizita Taiwanul.

Publicația japoneză Nikkei Asia scrie că Armata SUA mută tot mai aproape de Taiwan nave de luptă, inclusiv portavioane, în contextul vizitei lui Nancy Pelosi, o vizită așteptată, dar neconfirmată oficial.

În pofida faptului că atât SUA, cât și China sunt puteri nucleare, chiar și un război convențional, care să nu implice arsenalul nuclear, ar însemna, în acest moment, „sfârșitul lumii”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, luni, că o posibilă vizită în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ar fi în totalitate decizia ei, dar a cerut Chinei să nu escaladeze tensiunile în cazul unei vizite.

„Dacă decide să efectueze vizita şi China încearcă să creeze un fel de criză sau să escaladeze în alt mod tensiunile, asta ar fi în întregime responsabilitatea Beijingului", a declarat Blinken la finalul conferinţei ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară. „Ne aşteptăm de la ei, în cazul în care dânsa decide să efectueze vizita, să acţioneze în mod responsabil şi să nu se angajeze în vreo escaladare în viitor”, a mai spus acesta.

"Un război ar aduce omenirea înapoi cu 50-60 ani"

Întrebat ce se poate întâmpla mai departe, având în vedere faptul că Nancy Pelosi este aşteptată la Taiwan, dar şi că în Marea Chinei este agitaţie, cu desfăşurare de forţe militare, Bogdan Chirieac a răspuns sec: "Apocalipsa!". 

"Un război, chiar cu arme convenţionale, între SUA şi China, ar aduce omenirea înapoi cu 50-60 de ani. Eu sper din tot sufletul că este doar o arătare de muşchi din partea preşedintelui chinez Xi Jinping, că are Congres în această toamnă pentru a obţine al treilea mandat, şi că lucrurile nu vor degenera. 

Ultima vizită a unui preşedinte al Camerei Reprezentanţilor SUA în Taiwan a fost în 1997. Atunci au fost probleme, dar nu de acest fel. Vă daţi seama, flota americană şi flota chineză în strâmtoarea Taiwan, sute de avioane survolând marea, tancuri pe plajă... O singură rachetă, un singur glonţ care poate pleca şi din greşeală, cu zeci de mii de oameni acolo, poate duce la un război absurd de care nimeni nu are nevoie în acest moment. Până la urmă, este doar o vizită! Nancy Pelosi se duce doar într-o vizită!", a mai spus Bogdan Chirieac. 

"Cea mai tensionată după-amiază de marţi din ultimele decenii"

Bogdan Chirieac avertizează că şi România ar putea fi trasă în acest conflict, cu sau fără voia ei. 

"Vă daţi seama că dacă intră SUA în conflict, intrăm şi noi. Suntem cu America la bine şi la rău, este fără echivoc. Nu poţi să o dai deoparte. Ai ales America, mergi până la sfârşit. De o parte ai lumea liberă, SUA, de partea cealaltă ai sistemele autoritare, China, Rusia, să vedem ce o să mai fie acolo, Coreea de Nord, etc. Dăm deoparte armamentul nuclear. 

Cred că este cea mai tensionată după-amiază de marţi din ultimele decenii. Vă daţi seama dacă din greşeală sau din negreşeală ar fi dat jos avionul lui Nancy Pelosi?", a concluzionat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel