MTR: ”Ada Kaleh. Insula din suflet”, perspectivă unică a unui spațiu exotic

ada_kaleh (2)
ada_kaleh (2)

Muzeul Național al Țăranului Român (MTR) invită, joi, 2 august, la ora 17.00, pe toți cei interesați să cunoască o pagină din trecutul recent al României, la vernisajul expoziției ”Ada Kaleh. Insula din suflet”, la Sala Foaier, menită a oferi acum singura perspectivă asupra unui spațiu exotic ascuns sub apele Dunării

Expozitia, care se va desfășura în perioada 3 – 19 august 2012, face parte dintr-un proiect finanțat de AFCN și va fi itinerată ulterior la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (14 – 28 septembrie 2012) și la Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 – 31 octombrie 2012).

Scopul expoziției este acela de a rememora destinul tragic al micuței insule de pe Dunăre, în aval de Orșova veche, dispărută împreună cu aceasta în apele involburate ale fluviului, în momentul în care s-a încheiat – la începutul anilor ’70 ai secolului trecut – construcția Hidrocentralei Porțile de Fier I.

Deoarece nu se poate reconstrui fidel stilul de viață aparte, specific comunității insulare preponderent de etnie turcă, organizatorii expoziției s-au străduit că prin crearea unei atmosfere speciale să sugereze publicului, pe cât se poate, unicitatea unui spațiu exotic, pierdut pentru totdeauna, cu ajutorul fotografiilor provenite din arhivele personale ale foștilor insulari, din cărți poștale și ilustrate, din hărți vechi și din relatări pline de durere sau nostalge ale locuitorilor insulei, precum și din obiecte provenite din Ada Kaleh, aceasta fiind acum singura perspectivă asupra unui spațiu considerat de localnici un paradis pământesc, pe cale să devină mitologie.

Vernisajul de joi, va fi urmat și de o călătorie în timp prin intermediul camerei de filmat, fiind prezentate filme documentare realizate in și despre Ada Kaleh la sfârșitul deceniului 6 de către studioul Sahia Film, dar și filmul Ada Kaleh Stories de Ismet Arasan (Turcia, 2009).

Deschisă la sala Foaier până pe 19 august 2012, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00, expoziția ”Ada Kaleh. Insula din suflet”, își așteaptă vizitatorii, începând de joi, 2 august, intrarea fiind liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel