Miting neautorizat al secuilor la Târgu Mureș. Mesajul primarului Dorin Florea către locuitori

Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş,  a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care roagă cetăţenii să evite acţiunile care ar putea plasa municipiul în zona conflictelor şi a dezbinării. Mesajul vine  în contextul în care s-a anunțat un miting şi un marş de protest neautorizat pe străzile din Târgu Mureș, pentru data de 10 martie, cu ocazia comemorării secuilor martiri.

"Adevăratele valori ale târgumureşenilor sunt reprezentate de multiculturalitate, iar aceste lucruri trebuie să ne îngrijim a le păstra şi a le promova în lume.

Astfel, în preajma aniversării de 400 de ani de la primirea rangului de oraş liber regesc, dar şi pe fondul evitării tensiunilor, rog toţi cetăţenii să aibă un comportament decent, să evite activităţile care ar putea situa Târgu Mureşul în zona conflictelor şi a dezbinării.

Consider că aspiraţiile oricărui cetăţean se pot atinge cu implicare şi decenţă şi recomand, ca de fiecare dată, evitarea tensiunilor sau a interpretărilor tendenţioase ce duc la un climat de neîncredere şi izolare a oraşului nostru', a arătat Dorin Florea, pe pagina sa de Facebook.

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat, în urmă cu o zi, că marşul anunţat de Asociaţia Siculitas pentru data de 10 martie, la Târgu Mureş, pe reţelele de socializare, nu este autorizat. 'Asociaţia Siculitas a depus în data de 2 martie 2015 o solicitare la Primăria Târgu Mureş pentru organizarea manifestării din 10 martie 2016. Au primit un răspuns de la Primăria Târgu Mureş care nu i-a mulţumit, s-au adresat instanţei, instanţa s-a pronunţat - dar trebuie menţionat că a fost în primă instanţă - dar municipalitatea a avut termen de recurs.

Apel la rațiune și la calm

Primăria a făcut recurs şi ca atare această solicitare de manifestare din 2 martie 2015 este suspendată de drept până la o pronunţare definitivă şi irevocabilă a instanţei. Din punctul meu de vedere, Asociaţia Siculitas poate organiza o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, dar dacă intenţionează să mărşăluiască prin Târgu Mureş, acel marş va fi neautorizat', a declarat Lucian Goga, pentru Agerpres.

Prefectul judeţului Mureş a făcut un apel către populaţie şi către participanţii la comemorarea secuilor martiri, din data de 10 martie, să dea dovadă de raţiune şi calm, pentru că instituţiile statului sunt pregătite să gestioneze acest eveniment. 'Instituţiile statului sunt pregătite, o să fim prezenţi, pentru că nimeni - noi respectăm dreptul la libera exprimare a oricărui cetăţean şi dreptul la adunare publică - dar nimeni nu are dreptul să destabilizeze ordinea publică, să destabilizeze municipiul Târgu Mureş', a arătat prefectul.

Secretarul Primăriei Târgu Mureş, Andrei Mureşan, anunţa, în data de 2 martie, că municipalitatea a atacat cu recurs sentinţa care o obliga să acorde un aviz pentru manifestarea denumită generic 'Marşul Secuilor', în data de 10 martie, fapt ce suspendă executarea acesteia, în timp ce liderul Asociaţiei Siculitas, Izsak Balazs, a susţinut că manifestarea va avea loc.

[citeste si]

Izsak Balazs susţinea că marşul prin oraş şi mitingul pentru regionalizare se doresc a fi şi un protest împotriva planului de reformă administrativă a României. La manifestarea de la Târgu Mureş şi-au anunţat participarea, printre alţii, europarlamentarul FIDESZ Tokes Laszlo, Marc Gafarot, Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Günther Dauwen, directorul Alianţei Libere Europene  (European Free Alliance - EFA) şi José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc.

Pe 10 martie 2014, în timpul unei manifestări de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureş organizată de Asociaţia Siculitas, câteva mii de persoane au pornit într-un marş neautorizat prin oraş, unii dintre participanţi îmbrâncindu-se cu forţele de ordine. În timpul marşului, o serie de membri ai Organizaţiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieţei din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au ameninţat cu arme albe, au cerut anularea Tratatului de la Trianon şi au scandat lozinci cu caracter xenofob. Imediat după aceste incidente, o serie de membri ai formaţiunii ungare Jobbik şi ai Gărzii Magiare, care au luat parte la manifestare, au fost expulzaţi, unii primind interdicţie de a mai intra pe teritoriul României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel