Urmărește emisiunea live


Mircea Geoană: Mobilizarea de echipamente și trupe ale Federației Ruse în interiorul și în jurul Ucrainei au provocat îngrijorare

Mircea Geoană:  Avem trei state aliate la Marea Neagră
Mircea Geoană: Avem trei state aliate la Marea Neagră

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a declarat, marți seara la TVR 1, că Alianța Nord-Atlantică și-a adaptat strategiile defensive și se pregătește pentru un concept modern de apărare strategică pentru respingerea noilor amenințări ale războiului hibrid.

"Misiunea NATO, o alianță politico-militară defensivă, este de a asigura descurajare și apărare pentru întreg teritoriul aliat. Pentru 30 de națiuni aliate, pentru un miliard de cetățeni care trăiesc în țările  NATO. Vreau să transmis un mesaj de asigurare și de susținere fără echivoc a tot ceea ce înseamnă interesele și securitatea comună a întregii Alianțe. Inclusiv a aliaților din Marea Neagră - avem trei state aliate la Marea Neagră,  România, Bulgaria și Turcia, avem doi parteneri foarte importanți și apropiați de NATO, Ucraina și Georgia, și, într-adevăr, această mobilizare masivă de echipamente și trupe ale Federației Ruse în interiorul și în jurul Ucrainei au provocat îngrijorare la noi, dar și o reacție extrem de solidară, politic vorbind", a declarat  Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct spune că Alianța își pregătește și rodează tot ce înseamnă mecanismele de apărare și descurajare. În acest sens, Mircea Geoană vorbește despre unul dintre cele mai  importante exerciții militare ale NATO, care se va  desfășura pe teritoriul a trei națiuni aliate - Portugalia, Germania și în România și la care participă peste 9 mii de militari din peste 20 de țări aliate și partenere, "un adevărat test al interoperabilității, al capacității de a transporta trupe din Statele Unite și din Canada către Europa".

"Este un exercițiu care demonstrează vigilența, agilitatea și robustețea a ceea ce facem", apreciază Mircea Geoană.

Relația dintre NATO și Uniunea Europeană

Oficialul NATO vorbește și despre relația dintre NATO și Uniunea Europeană, despre care spune că sunt "două fațete ale aceleiași monede - comunitate democratică, valori comune"  și subliniază că "nu există o apărare credibilă a întregului continent în absența relației transatlantice".

Geoană a mai declarat că 90 la sută dintre cetățenii UE trăiesc în țări care sunt și aliate,  80 la sută din cheltuielile militare din cadrul NATO sunt făcute de țări care nu sunt țări membre UE (SUA, Canada, Marea Britanie, Turcia, Norvegia etc). Din punct de vedere economic, țările care fac parte din NATO și nu sunt membre ale Uniunii Europene reprezintă 60 la sută din PIB-ul la nivel agregat al Alianței.

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice a vorbit și despre  summit-ul care va avea loc  pe 14 iunie la sediul NATO și despre care spune că are  o agenda foarte ambițioasă: " Secretarul general a propus un pachet de măsuri, numit generic NATO 2030.  Anticipăm un summit de impact și foarte robust, cu decizii importante."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel