Miliardele alocate României, blocate de instanța germană. Planul de redresare al UE întâmpină dificultăți

Curtea Constituțională Germană a blocat ratificarea Planului de redresare economică post-covid al UE. E vorba despre celebrul plan gigant în valoare de 750 de miliarde de euro.

UE acordă așadar 750 de miliarde de euro din Planul de redresare pentru statele membre, pentru a ajuta economia să își revină ca urmare a crizei COVID-19. Din acest plan unic România va beneficia de o sumă importantă: Aproximativ 30 de miliarde de euro.

Dar pentru ca aceste foduri să fie alocate, fiecare parlament național din statele UE trebuie să ratifice decizia. Se pare că există probleme în Germania, unde legea a trecut în Bundestag, fiind votată de 478 de parlamentari din 645. În mod normal, pentru ratificare, proiectul de lege ar fi trebuit să fie semnat de președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Lucrurile au luat o altă turnură vineri când, scrie Financial Times, Curtea Constituțională Germană a decis ca procesul de ratificare să fie suspendat ca urmare a unui recurs pe care euroscepticii germani l-au formulat. Cea mai înaltă instanță germană a decis ca președintele să nu ratifice Planul până la o decizie finală.

Mai multe grupuri de extremă dreapta și eurosceptice au atacat legea acuzând modul în care UE va achita datoriile și că Planul gigant nu este în conformitate cu tratatele Uniunii Europene.

Sursa citată spune că nu este clar cât de grav va fi afectat Planul și cât va dura această suspendare. FT amintește însă că a existat o situație similară și în 2012 în timpul crizei din zona euro cu Mecanismul European de Stabilitate când planul a fost blocat în instanțele naționale, dar nu a putut fi blocat ci doar încetinit. Cel mai probabil același lucru se va întâmpla și acum.

Rămâne de văzut ce decizii viitoare va mai luat Curtea Constituțională Germană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel