Mărmureanu: Clădirile de birouri, pericol uriaş la cutremur. Ce spune Piperea

Cladire birouri
Cladire birouri

În contextul în care ieri s-au împlinit 42 de ani de la cutremurul devastator din 1977, avocatul Gheorghe Piperea atrage atenţia asupra pericolului pe care îl constituie clădirile înalte de birouri, cu faţade din sticlă, care se construiesc în prezent în Capitală.  

Avocatul Gheorghe Piperea relatează cele discutate la un simpozion organizat la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, având ca temă cutremurele şi efectele pe care le pot avea asupra clădirilor din România şi tragediile pe care le pot provoca.

Numele Simpozionul a fost intitulat “Bucuresti, capitala seismica europeana”, dar nu in sensul ca orasul si opinia publica s-ar preocupa in mod curent si deosebit de preventie si de pregatirea reactiei rapide la cutremur, ci in sensul ca este capitala europeana cu cel mai mare risc de cutremur si cu cea mai mare aglomeratie urbana aflata in pericol la un asemenea dezastru. În acest context, Gheorghe Piperea a povestit ceea ce a declarat Gheorghe Mărmureanu despre pericolul pe care îl constituie clădirile de birouri, foarte înalte şi cu faţade din sticlă, care se construiesc în Capitală şi nu numai.

Iată ce a relatat avocatul Piperea: "Prof. Marmureanu a spus că edificarea blocurilor de birouri de mare înălţime, cu faţada de sticlă şi cu structură metalică, este o mare greşeală strategică. La cutremurul din 1977, blocul Intercontinental, deşi a rămas neatins, s-a mişcat în lateral câţiva metri (până la 7 metri în dreapta şi până la 7 metri în stânga). Acesta este 'stilul' cutremurului din Vrancea – unda se propagă pe orizontală, iar o clădire înaltă, fortificată cu piloni de susţinere adânc înfipţi în sol şi cu spaţii de parcare la subsol care pot absorbi o parte din şoc, rămane “în picioare”, dar reflectă şocul la celelalte clădiri, care nu mai sunt atat de 'norocoase'. O clădire din structuri metalice, cu faţada de sticla şi mai înaltă decât Intercontinental, nu numai că se va balansa mult mai amplu, dar va face zob sticla din faţadă şi va pune la pămant clădirile din jur."

Vezi şi: Dragnea, declarația serii după mesajul lui Macron

Epidemie de GRIPĂ. Numărul deceselor a ajuns la 166

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel