Mark Zuckerberg a câştigat procesul împotriva fraţilor Cameron şi Tyler Winklevoss, care l-au acuzat pe cofondatorul Facebook că le-ar fi furat ideea reţelei de socializare.
Cameron şi Tyler Winklevoss trebuie să accepte o înţelegere financiară cu reprezentanţii Facebook, evaluată la 65 de milioane de dolari, potrivit verdictului dat luni de o curte de apel din New York, scrie Mediafax.
În acelaşi timp, o altă persoană a iniţiat, luni, un alt proces împotriva lui Zuckerberg, citând un e-mail în care cofondatorul Facebook scrie despre necesitate urgentă de a-şi lansa site-ul înainte ca alte două persoane să şi-l poată lansa pe al lor, o aparentă referire la gemenii Winklevoss.
Fraţii Winklevoss au declarat că acordul financiar cu Facebook nu este corect , deoarece compania le-a ascuns anumite informaţii în timpul negocierilor. Pe de altă parte, Alex Kozinski, unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, care a dat sentinţa de luni, a scris într-un document - care reprezenta sentinţa unui complet de judecată format din trei judecători - că cei doi fraţi sunt "negociatori sofisticaţi" şi au fost ajutaţi de o echipă de avocaţi.
"La un anumit punct, acest litigiu trebuie să se închieie. Acest punct a fost atins", a scris judecătorul.
Avocatul gemenilor Winklevoss a mai spus că vor încerca să obţină o reaudiere a cazului în faţa unui complet de judecată mai mare. Un alt complet de judecată, format din mai mulţi judecători, ar putea revoca sentinţa celor trei judecători din completul iniţial, dar numai o mică parte din cazurile judecate pot ajunge la o asemenea audiere. Dacă completul de judecată mai mare va refuza să audieze cazul, atunci ultima opţiune a fraţilor Winklevoss va fi să facă apel la Curtea Supremă.
Cazul care opunea ConnectU, compania fraţilor Cameron şi Tyler Winklevoss, şi Facebook a ajuns în instanţă în iulie 2009, la momentul respectiv judecătorul având intenţia de a respinge dosarul prezentat de ConnectU, ai cărui proprietari susţineau că Zuckerberg, care a contribuit la fondarea Facebook, a furat ideea, tehnologia, design-ul şi planul de afaceri de la ei, în perioada în care erau studenţi la Harvard.
Facebook s-a lansat în februarie 2004, ConnectU apărând trei luni mai târziu şi având un traseu mult mai puţin de succes. Pe de altă parte, Facebook are în prezent peste 500 de milioane de utilizatori. ConnectU a iniţiat procesul împotriva lui Zuckerberg în 2004.
Potrivit unui specialist american în litigii privind drepturile de proprietate intelectuală, suma de 65 de milioane de dolari este semnificativă.
Facebook a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2010 venituri în valoare de 1,2 miliarde de dolari, potrivit unui document trimis de Goldman Sachs unor potenţiali investitori ai reţelei de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu