Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene: Românii, cei mai mari dușmani ai absorbției fondurilor europene

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a explicat, vineri, la DCNews Live, de ce România nu a devenit un lider în absorbția fondurilor europene, deși cei de la Bruxelles sunt mult mai flexibili decât cei de la București. 

"Comisia Europeană nu este îngrijorată de nivelul foarte redus al absorției fondurilor pentru România", l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe ministrul Fondurilor Europene.

"Comisia cunoaște foarte bine realitatea din România și, de cele mai multe ori, ei chiar încurajează această debirocratizare. De exemplu, au acceptat, vorbind de proiectul de laser de la Măgurele, proiectul vital pentru România, anumite modificări, schimbări de soluții, cum ar fi aducerea unor echipamente din perioada 2014-2020 pe care să le deconteze pe perioada 2007-2013 tocmai pentru a acelera și a agrea mecanismele.

De multe ori, Comisia este mult mai flexibilă decât suntem noi la București. Singura modalitate prin care poți să îi convingi pe ai noștri că se pot face anumite lucruri, trimiți o scrisoare oficială la Bruxelles și Comisia îți spune că e OK.

Ei cunosc foarte bine realitatea din România din punct de vedere al autorizațiilor, de construcție, de mediu, tot ceea ce este în societatea românească cunosc foarte bine, pentru că sunt șefii de unități care vin periodic în România pe programele operaționale. Și de cele mai multe ori mesajul este următorul; «Depinde doar de voi: simplificați, debirocratizați, nu vă mai omorâți cu tot felul de autorizații, acorduri, avize care vă omoară proiectele»", a declarat ministrul Nica.

Domeniul unde avem absorbție de 3% la fonduri europene - Exclusiv

"Deci, cei mai mari dușmani ai absorbției fondurilor europene sunt românii", a remarcat Bogdan Chirieac. 

"Suntem noi, românii, o spun sută la sută", a confirmat ministrul Nica, explicând ulterior și de ce o anumită parte a presei greșește când afirmă că UE ne-a blocat fonduri europene pentru a nu ne dezvolta. 

"Faptul că au acceptat aceste modificări, faptul că acceptă posibilitatea de a deconta lucrări care au fost efectuate pe buget de stat, prin împrumuturi de la alte instituții financiare și care nu au fost prevăzute a se desfășura pe fonduri europene și îți permite să le trimiți, și s-a întâmplat acest mecanism pe Transporturi și pe Mediu deja, practic este tot un semn de de deschidere și de flexibilitate", a conchis ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

Marius Nica: România riscă amenzi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, din cauza apei și a deșeurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel