Marius Nica: România riscă amenzi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, din cauza apei și a deșeurilor

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a anunțat, vineri, în exclusivitate pentru DCNews, că România riscă amenzi totale de ordinul miliardelor de euro, din cauza sectoarelor de apă și deșeuri. Mai exact, problema este reprezentată de 500 de localități din întreaga țară, care nu au sistem de canalizare, nu au gropi de gunoi ecologice sau nu au stații de epurare. 

”Cum stăm la Mediu cu absorbția? Înțeleg că România plătește zilnic amenzi la Uniunea Europeană, fiindcă n-avem gropi de gunoi ecologice?”, l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe Marius Nica.

”Scadențele vor veni în 2018 și 2019 și pe sectorul de apă și pe sectorul de deșeuri. (...) Am hotărât să prioritizăm la finanțare exact acele localități - dacă vorbim, de exemplu, de sectorul de apă - care nu au acea conformare nici pe apă potabilă, nici pe apă uzată. Practic, să oferim un punctaj suplimentar acelor localități pe viitoarele proiecte, astfel încât să ne atingem acele targeturi privind conformarea.

Citește și: Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene: Ce se întâmplă cu banii blocați în investigații la DNA

Practic, astăzi dacă vreau să am imaginea acelor localități care nu sunt conformate, trebuie să iau județ cu județ din Masterplanul Regional. Noi, practic, vorbim de niște amenzi în cuantum foarte mare care urmează să vină, dar nu știm exact la ora actuală care sunt acele localități. Trebuie să le definim. Ele există pe diferite hârtii, în evidența diferitor instituții. Am stabilit ca până săptămâna viitoare să le avem foarte clar și să le prioritizăm la instituții. Este o situație care a tot fost amânată ...”, a răspuns ministrul Fondurilor Europene.

”Dacă nu, ce se întâmplă?”, a continuat analistul politic.

”Dacă nu, amenzile sunt usturătoare!

(...) Pe sectorul de apă, cel puțin, îl consider ultimul demers pe care îl putem face ca să realizăm această conformare și să diminuăm riscul acelor amenzi”.

Amenzi de miliarde de euro

Întrebat despre cuantumul maxim al amenzilor pe care România poate să le suporte pe apă și deșeuri, ministrul Fondurilor Europene a răspuns: ”Nu vreau să sperii pe nimeni, dar vorbim de niște sume maxime care sunt înfricoșătoare”.

”Miliarde sau milioane?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

”Miliarde!”, a replicat membrul Executivului.

”Deci România ar putea plăti miliarde de euro fiindcă nu se conformează pe apă și canal până în 2018? Dacă nu se conformează ... . Practic, ar trebui să fie pentru orice guvern prioritate națională”, a continuat Bogdan Chirieac.

”Vă voi pune suma exactă la dispoziție, dar vorbim de miliarde, nu vorbim de sute de milioane. Vorbesc de cuantumul maxim al amenzei calculat conform normelor europene în vigoare”, a conchis Marius Nica.

Vezi și: "Uniți salvăm", șomăm? Infringement pentru gropile de gunoi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel