Marin Preda - 34 de ani de la moartea suspectă a scriitorului

Vineri, 16 mai 1980, la prânz, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare în camera sa de la Casa de Creaţie a Scriitorilor de la Mogoşoaia. Au trecut 34 de ani de atunci, dar condițiile în care a decedat scriitorul nu au fost elucidate nici până în prezent, mulți apropiați susținând că decesul lui Preda este suspect.

Familia lui Marin Preda este convinsă că moartea scriitorului are o legătură cu publicarea romanului "Cel mai iubit dintre pământeni" și a survenit în condiții oculte. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condițiile unei come etilice". Marin Preda este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

Securitatea nu ar fi fost străină de moartea lui Marin Preda

Fratele scriitorului, Alexandru Preda, îi făcea o mărturisire dramatică, într- un interviu din 2006, lui Gabriel Argeşeanu: "Cred, în sinea mea, nu puţin, ci mult, că în mod cert a fost omorât". Unul dintre marile mistere de după moartea lui Preda e dispariţia mai multor manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească.

În seara zilei de vineri, 15 mai 1980, în jurul orei 21.00, un taxi îl lua pe Marin Preda din poarta Editurii Cartea Românească, al cărei director era. Declaraţia şoferului, aflată în arhive şi făcută publică de Mariana Sipoş în cartea sa "Dosarul «Marin Preda»", este că scriitorul "se afla în stare avansată de ebrietate". În volumul apărut în 1999 se găsesc, de altfel, toate declaraţiile martorilor care au interacţionat cu Preda înainte ca acesta să moară.

Citește și: Cum s-a născut marea iubire dintre Marin Preda și Aurora Cornu

Unele se contrazic, în câteva detalii minore, dar refac tabloul sumbru al acelei nopţi infernale, scrie libertatea.ro. Adus de taxi la Casa de creaţie de la Mogoşoaia, Preda este urcat în camera numărul 6, unde avea masa de scris şi un pat, însă nu se culcă. După ce i se serveşte o omletă, Marin Preda coboară în jurul orei 1.00 dimineaţa în sala de mese, acolo unde mai mulţi prieteni sărbătoresc ziua de naştere a scriitoarei Sonia Larian.

Din declaraţii reiese că Preda consumă 100-150 de grame de votcă şi că, pe la ora 2.00, este dus în camera sa de Virgil Mazilescu şi de portarul de la Mogoşoaia, Tudor Panţîru. Este lăsat pe pat, îmbrăcat în palton. În jurul prânzului, Marin Preda este găsit mort, în patul său, de scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu, cu care trebuia să plece în acea zi la Focşani, la o întâlnire cu cititorii. Din dosarul publicat în cartea Marianei Sipoş aflăm că alcoolemia măsurată la aproape 8 ore de la deces era de 3 grame la mie şi că "moartea a fost violentă. S-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice". Sunt explicate şi echimozele de pe fruntea lui Preda: "Semnele de violenţă s-au putut produce prin lovire de corp dur şi nu au un rol în producerea morţii".

Citește și: „Cel mai iubit dintre pământeni", în premieră la Antena 3

După moartea lui Preda, dar şi după Revoluţie, mulţi au susţinut teoria că decesul scriitorului e suspect. Poetul Cezar Ivănescu, un apropiat al lui Preda, i-a acuzat pe alţi scriitori din anturajul acestuia că, în ziua fatidică, înainte de a ajunge la Mogoşoaia, au băut împreună, conspirând la moartea acestuia. "Dacă l-a omorât Securitatea, voi aţi fost securiştii", a acuzat Ivănescu. Criticul Alex Ștefănescu scria, în 1999, în articolul "Moartea lui Marin Preda - un subiect de roman poliţist", din România literară: "A început să circule zvonul că Marin Preda a fost, de fapt, «lichidat », fie de oamenii lui Ceauşescu (fiindcă devenise incomod prin independenţa sa), fie de agenţi ai KGB (fiindcă în romanul «Delirul» îl prezentase cu o anumită înţelegere pe Ion Antonescu)". În fine, fratele scriitorului, Alexandru Preda, cunoscut ca Sae, îi făcea o mărturisire dramatică, într- un interviu din 2006, lui Gabriel Argeşeanu: "Cred, în sinea mea, nu puţin, ci mult, că în mod cert a fost omorât. Dumnezeu ştie de cine şi cum".

MARIN PREDA. În dosarul medico-legal întocmit la moartea lui Marin Preda sunt notate cu minuţiozitate poziţia şi starea cadavrului marelui scriitor. "Pe marginea patului de lângă fereastră (...) se află în poziţie culcat (...) Marin Preda (...) Din gură şi din nas se scurge o mucozitate (...) cu miros puternic de alcool (...) Pe regiunea abdominală (...) încă se percepe căldura corporală. Moartea poate data de circa 8 ore (...) Cadavrul este îmbrăcat cu pijamale, papuci şi un pardesiu înspicat negru cu alb. Pe cearşaf, în dreptul patului şi pe jos, în apropierea patului, se găsesc urme de vomă". Marin Preda avea dosar de urmărire, iar arhivele dezvăluie că securiştii intrau noaptea în biroul său de la editură, ştiau că se ceartă des cu soţia şi aflaseră cine îl antrena la băutură pe marele scriitor. "De circa 10 ani obişnuia să consume băuturi alcoolice. Avea dese certuri cu soţia şi locuia aproape tot anul la Mogoşoaia. Era antrenat la băutură de către scriitorii Eugen Simion, Mircea Dinescu şi Nicolae Manolescu", (Sursa: realitatea.net)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel