Mari erori judiciare în România. Nedreptăți strigătoare la cer

De-a lungul timpului, au existat mai mulți oameni în România care au ajuns în închisoare fără să comită niciun rău. Chiar dacă și-au strigat nevinovăția cât i-au ținut plămânii, nimeni nu i-a luat în seamă și au fost aruncați după gratii fără prea multe explicații. 

Sunt două cazuri emblematice pentru această situație cruntă. Sunt poveștile lor - Marcel Țundrea și Mihail Constantin Igeanu. Primul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru viol și crimă. A stat 12 ani după gratii fiind nevinovat. Al doilea ar fi stat două decenii în închisoare dacă Înalta Curte de Casație și Justiție nu ar fi dat verdictul corect - NEVINOVAT.

Emil Moța, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, a devenit celebru în momentul în care a făcut lumină în cazul lui Marcel Țundrea. De atunci înainte, procurorul a primit numai dosare grele pentru meritele sale de a rezolva cele mai dificile cazuri. Paradoxal însă, în cazul lui Mihail Constantin Igeanu, lucrurile au luat o turnură neașteptată. Emil Moța l-a trimis după gratii pe Mihail Constantin Igeanu pentru omor, deși nu era vinovat.

A fost aruncat după gratii la vârsta de 18 ani

Tânărul a fost închis, la vârsta de 18 ani, pentru o faptă pe care nu a comis-o: OMOR. În penitenciar, a suportat tratamente cumplite: a fost ars cu țigara, a fost supus la șocuri electrice în timp ce dormea, iar lista lucrurilor crunte nu se oprește aici. După nouă luni de arest, după ce au venit probele ADN, a fost eliberat și cercetat în stare de libertate până când a fost dat verdictul final: NEVINOVAT.

Avocatul lui Mihai a vorbit și despre trauma prin care tânărul în vârstă de 20 de ani a trecut din momentul reținerii sale și până când a fost eliberat: "Mihail împlinise 18 ani, nu primise nici măcar o amendă contravențională, vă dați seama ce șoc a putut să fie pentru dumnealui trecerea dintr-un mediu familial și de la libertate în mediul penitenciar. Nici eu nu pot să îmi închipui prin ce a trecut și sper să depășească acest moment și să poată să își refacă viața pentru că practic trei ani și jumătate de zile i-au fost răpiți din cursul normal al vieții".

Mihai Ursu: "Îmi dau foc!"

A stat după gratii un an de zile. A îndurat bătăi chiar dacă era nevinovat. Pe baza unor mărturii mincinoase, un ieşean a fost acuzat şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

"N-am ce mânca la ora actuală. Am 4 copii, femeie, vai de mine. Pentru cine am făcut puşcărie? Pentru cine am stat închis un an de zile? Am ajuns la disperare, îmi dau foc! Dacă nu îmi dau foc să vadă o lume întreagă", spunea bărbatul cu lacrimi în ochi, scrie Antena 3.

Necazurile lui Mihai Ursu au început în anii '90, când în urma unor conflicte cu un consătean din comuna Deleni, bărbatul a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru tentativă de omor. A fost eliberat după 3 ani de închisoare pentru bună purtare. Urmărit de ghinion, în mai 2004, un alt consătean de-al lui, Constantin Ciubotaru, a fost împuns cu o furcă de un bărbat. Victima a stat internată în spital o lună de zile, iar oamenii legii au demarat rapid o anchetă în comună.

Familia Ciubotaru, tatăl şi fratele victimei, au susţinut că agresorul ar fi Mihai Ursu, tată a 4 copii, cu care aveau un conflict mai vechi.  Nevinovăţia bărbatului este susţinută atât de sătenii din Deleni, cât şi de primarul comunei. Oamenii spun despre el că este un om de treabă şi liniştit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel