Maduro cere Portugaliei să restituie 1,7 miliarde de dolari

Mihai Ciobanu / 17 apr 2019 / 08:53 Salveaza PDF Comentarii
Nicolas Maduro
Descriere foto: Nicolas Maduro

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, cere Portugaliei să restituie 1,7 miliarde de dolari, sumă pe care acesta susţine că autorităţile de la Lisabona au blocat-o ilegal. 

"Mă adresez guvernului Portugaliei: deblocaţi cele 1,727 milarde de dolari pe care ni i-aţi furat, pe care ni i-aţi luat din Novo Banco", a declarat Maduro într-o intervenţie la radio şi televiziune, transmite AFP. Maduro susţine că nu există niciun motiv pentru blocarea fondurilor ţării sale din banca portugheză respectivă. "Nu aveţi niciun embargo împotriva Venezuelei, nu există măsuri de embargo nici în Uniunea Europeană, nici în băncile din Portugalia care să justifice sustragerea acestor bani, care sunt venezueleni, care ne aparţin". 


Cu suma respectivă, guvernul de la Caracas ar putea cumpăra "toate medicamentele şi produsele alimentare" de care este nevoie, a arătat Maduro. A fost prima dată când preşedintele reales anul trecut în urma unor alegeri controversate s-a referit la problema semnalată în februarie de opoziţia venezueleană, care a susţinut că a împiedicat transferul sumei de 1,2 miliarde de dolari din Portugalia în Uruguay. 

Juan Guaido a afirmat că Maduro intenţiona să transfere fondurile către banca de stat venezueleană BandesPreşedintele Parlamentului Venezuelei, Juan Guaido, care s-a autoproclamat în ianuarie şef de stat interimar şi este recunoscut ca atare de peste 50 de ţări, a afirmat că Maduro intenţiona să transfere fondurile către banca de stat venezueleană Bandes, care are sucursale în Uruguay şi a cerut guvernului portughez să nu accepte operaţiunea, pe care a calificat-o drept "furt". 

Guvernul venezuelean întâmpină dificultăţi în accesarea fondurilor din sistemul financiar internaţional, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite; pe lista neagră a Washingtonului se află şi Bandes. AFP reaminteşte că pe 28 aprilie urmează să intre în vigoare şi un embargo american asupra produselor petroliere, principala sursă de venituri a Venezuelei. Rezerve de aur ale ţării, estimate de banca de investiţii Natixis la 31 de tone, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, sunt blocate de câteva luni în Banca Angliei.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25