Macedonia în NATO. România, lăudată de premierul Zoran Zaev

Anunţul oficialilor NATO că au invitat Macedonia să înceapă dialogul privind aderarea la Alianţă este 'un eveniment uriaş' pentru Skopje, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul macedonean Zoran Zaev.

Premierul a participat la Conferinţa NATO Engages, care este cuprinsă în Summitul NATO de la Bruxelles ce se încheie joi. Zaev a amintit de summit-ul din urmă cu zece ani, de la Bucureşti, când ţara sa nu a fost invitată să devină membră a NATO, din cauza disputelor cu Grecia privind numele. 'Am fost atât de dezamăgiţi, în 2008, la Bucureşti (...) A fost frustrant. Poate din cauza asta ţara mea a trecut printr-o criză politică dificilă. Am văzut ce s-a întâmplat cu vecinii noştri când au devenit membri, ca Bulgaria. Şi-au triplat investiţiile străine când au devenit membri ai NATO (...) Sunt parte dintr-un sistem care este un exemplu uriaş de stabilitate şi securitate. Vrem şi noi asta', a afirmat Zaev, care a vorbit în engleză.

România ne-a susținut mereu

Totodată, el a afirmat că nu are resentimente faţă de România, ţara gazdă a acelui summit. 'România ne-a susţinut mereu în procesul de integrare', a evidenţiat el. Zaev a apreciat că acordul cu Grecia privind schimbarea numelui în Macedonia de Nord este 'foarte bun, benefic pentru ambele ţări'. Vorbind de avantajele pe care le-a văzut la ţările vecine care au devenit membre ale NATO, Zaev a spus:

'Aceste motive sunt atât de puternice, viitorul care se arată este atât de plin de speranţă, este un lucru de care am avut nevoie, încât suntem pregătiţi să ne schimbăm numele'. Întrebat de actualele disensiuni din interiorul Alianţei, Zaev a prezentat situaţia din perspectiva ţării sale. 'Toate familiile se ceartă, dar acesta nu este un motiv pentru ca familia să fie divizată.De asemenea, prietenii noştri, ţările membre, probabil uită cât de frig este când eşti afară din casă. Pentru mult timp, noi am stat afară. Nu trebuie să uite niciodată de ce a fost formată Alianţa - să păstreze pacea mondială, să aibă grijă de securitate şi stabilitate. Vrem să participăm la aceasta. Suntem o ţară mică. Până acum am participat şi vrem să participăm şi mai mult', a afirmat premierul macedonean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel