Lockdown parțial în Ungaria: Parlamentul acordă guvernului Orban puteri sporite

Viktor Orban
Viktor Orban

Parlamentul ungar a votat marţi acordarea de puteri sporite executivului lui Viktor Orban de a guverna prin decret pentru o perioadă de 90 de zile.

Motivul îl constituie lupta împotriva noului val al epidemiei de COVID-19. De asemenea, Parlamentul a aprobat noi restricţii echivalente cu un lockdown parţial, transmite Reuters.

Guvernul de la Budapesta a raportat marţi încă 103 decese de COVID-19, ceea ce face din Ungaria a treia cea mai lovită ţară din Europa în ce priveşte decesele la 100.000 de locuitori pe ultimele 14 zile, după Cehia şi Belgia, conform datelor Uniunii Europene. Marţi dimineaţă, un număr record de 461 de pacienţi erau conectaţi la ventilatoare.

Într-o schimbare a politicii sale de a evita restricţii mai dure spre a proteja economia, premierul Orban a anunţat un lockdown parţial începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, pentru a se evita ca spitalele să nu mai facă faţă pacienţilor cu COVID-19.

Alte măsuri impuse în Ungaria

În baza 'ordinii juridice speciale' instaurate pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, elevii de la clasa a 8-a în sus şi studenţii vor reveni la învăţământul online, restaurantele se vor închide, evenimentele sportive se vor desfăşura fără spectatori, circulaţia va fi restricţionată între orele 20.00 şi 05.00, iar adunările de orice fel, chiar şi cele de familie cu mai mult de 10 persoane, vor fi interzise.

Opoziţia a acuzat guvernul că a pierdut luni de zile între primul şi al doilea val al pandemiei nereuşind să doteze Ungaria cu capacitate adecvată de testare şi asistenţă medicală.

Guvernul afirmă că există suficiente paturi de spital, echipamente şi personal pentru a gestiona situaţia. Camera Medicilor din Ungaria a declarat că echipamentele de protecţie sunt în cea mai mare parte asigurate, dar că reprogramarea unor intervenţii chirurgicale neurgente nu va fi probabil suficientă pentru a garanta că personalul medical va face faţă creşterii numărului de bolnavi de COVID-19.

De data aceasta, puterile speciale acordate de parlament guvernului Orban sunt limitate în timp şi întindere, spre deosebire de situaţia din primăvară, când autorizarea era pe termen nelimitat, ceea ce l-a expus pe Orban criticilor de autoritarism din ţară şi din străinătate, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel