Lituania opreşte tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti

Lituania opreşte tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti - Foto Pexels
Lituania opreşte tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti - Foto Pexels

Căile ferate lituaniene au anunţat că suspendă tranzitul către Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti al căror volum a atins limitele planificate, informează AFP.

Aflat între Polonia şi Lituania, teritoriul rusesc Kaliningrad este în mare parte aprovizionat cu ajutorul trenurilor din Rusia continentală. 'Mediile unor coduri de produse au fost deja atinse', a declarat transportatorul public feroviar lituanian intervievat de AFP.

Produse din fier şi oţel, cherestea, îngrăşăminte şi etilenglicol

Acestea includ produse din fier şi oţel, cherestea, îngrăşăminte şi etilenglicol.

'Atunci când cantitatea de mărfuri specifice transportată atinge mediile anuale fixe, cererile de transport sunt respinse şi transportul acestora nu se efectuează', conform sursei citate.

Tranzitul feroviar spre Kaliningrad a fost reluat în iulie, conform 'orientărilor europene', după ce fusese oprit luna precedentă de Vilnius în numele sancţiunilor europene ce vizează importurile de mărfuri ruseşti, impuse în urma invadării Ucrainei de către trupele ruse.

UE a autorizat tranzitul pe calea ferată după săptămâni de tensiuni cu Moscova, care a descris atitudinea Lituaniei drept o blocadă impusă regiunii Kaliningrad, şi a ameninţat că va riposta. Orientările europene permit totuşi controlarea cantităţilor de mărfuri ce tranzitează prin UE pentru a se asigura că acestea corespund nevoilor exclavei ruse.

Lituania calculează volumele pe baza mediei mărfurilor transportate pe calea ferată în ultimii trei ani, notează Agerpres.

Citește și - Letonia opreşte acordarea de vize cetăţenilor ruşi, din cauza războiului Rusia - Ucraina

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează DPA. 

De acum înainte, vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia, a anunţat ambasada pe Twitter.

Ţara baltică membră a UE şi NATO a restricţionat deja emiterea de vize pentru cetăţenii vecinului ei mult mai mare, acordându-le doar din motive umanitare.

De exemplu, Letonia încă elibera permise de şedere unui mare număr de jurnalişti ruşi care nu mai puteau lucra în ţara lor din cauza restricţiilor impuse mass-media de autorităţile ruse.

Cu toate acestea, autorităţile de securitate letone au avertizat recent asupra unor posibile riscuri dacă tot mai multe mass-media ruse ar veni să lucreze în Letonia. Vezi continuarea aici!

Citește și - Estonia renunță la toate monumentele rămase din epoca sovietică

Premierul Estoniei a anunțat că toate monumentele de pe cuprinsul țării  care amintesc de perioada sovietică vor fi demolate sau relocate.

Toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi în curând demontate sau relocate, a anunțat prim-ministrul țării baltice care are graniță comună cu Rusia, informează DPA, potrivit Digi24.

„Principalul aspect a fost stabilit – monumentele sovietice trebuie să fie îndepărtate din spațiul public, iar noi vom face acest lucru cât mai curând posibil. Momentul și ordinea în care aceste monumente vor fi îndepărtate individual vor depinde de dorința și de planurile logistice ale orașelor și municipalităților vizate”, a declarat prim-ministrul eston Kaja Kallas, la Tallinn.

Potrivit premierului Kaja Kakkas, în Estonia există în continuare între 200 și 400 de monumente rămase din era sovietică. După ocuparea sa alternativă de către Germania și Uniunea Sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial, acest stat baltic a ajuns să facă parte fără voia sa – alături de Letonia și Lituania – din U.R.S.S. până în anul 1991.

Aproximativ un sfert din locuitorii Estoniei sunt etnici ruși, iar mulți dintre ei au în continuare legături familiale cu Rusia. Unii dintre ei susțin strategia militară a președintelui Vladimir Putin și invazia din Ucraina, potrivit unui sondaj recent, scrie InfoPrut. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel