Listele de aşteptare la Institutul Ana Aslan sunt de trei-patru luni. Pacienţii străini nu au loc

spital
spital

Pacienţii care doresc să urmeze tratament în cadrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" trebuie să aştepte trei-patru luni iar solicitările primite de la cetăţeni străini sunt refuzate din cauza numărului mare de cereri interne, a declarat, luni, directorul Bogdan Păltineanu.

Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" are 580 de paturi, iar listele de aşteptare sunt de trei - patru luni de zile, scrie Mediafax.

Directorul general al instituţiei, Bogdan Păltineanu, a precizat că este o presiune foarte mare pentru internări, iar despre acceptarea pacienţilor străini nici nu poate fi vorba, deşi solicitări există.

El a explicat că primirea la tratament a străinilor iese din discuţie deoarece ar fi în detrimentul pacienţilor români şi nimeni nu îşi asumă acest lucru.

Conducerea instituţiei a mai precizat că aceasta funcţionează ca şi spital, existând contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care acordă finanţare pe zi de spitalizare, tratamentul, medicamentele şi alimentele ajungând la 179 de lei/zi/pacient.

Persoanele vârstnice care doresc să se interneze au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, talon de pensie, act de identitate şi alte documente medicale şi nu plătesc spitalizarea decât dacă solicită un grad sporit de confort, taxat cu sume cuprinse între 17 şi 38 de lei pe zi.

Întrebat de ce nu se deschide un pavilion separat pentru pacienţii din străinătate, directorul Institutului a explicat că cele 32 de hectare de teren pe care funcţionează aparţin Ministerului Sănătăţii.

Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" a fost înfiinţat în 1952, fiind prima instituţie de acest gen din lume. Ajuns într-un stadiu avansat de degradare, Institutul a beneficiat, în ultimii ani, de lucrări de reabilitare, fiind refăcut în totalitate acoperişul (aproximativ 10.000 de metri pătraţi).

Institutul a solicitat Ministerului Sănătăţii reînfiinţarea reţelei de geriatrie în ambulator, astfel încât persoanele vârstnice să poată fi evaluate periodic, a declarat, luni, directorul medical, Gabriel Prada.

Directorul medical de la Institutul "Ana Aslan" a precizat că propunerea privind reînfiinţarea reţelei de geriatrie în ambulator a fost deja înaintată Ministerului Sănătăţii.

În cabinetele cuprinse în reţeaua de geriatrie ar urma să se facă screening periodic persoanelor în vârstă, pentru a depista din timp anumite boli.

"Sperăm să se reînfiinţeze această reţea, care nu costă prea mult, dar care are efecte vizibile. Ea a existat în anii 70", a declarat Gabriel Prada.

El a precizat că România se află printre ţările cu cele mai mari rate de deces, femeile ocupând locul trei în Europa, iar bărbaţii locul patru, în ce priveşte mortalitatea din cauze cardio-vasculare.

Conducerea Institutului "Ana Aslan" solicită înfiinţarea unui cabinet de geriatrie în fiecare judeţ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel