„Lista neagră” a companiilor chineze a fost îmbogățită de Joe Biden

Pixabay
Pixabay

Joe Biden a mai adăugat nume pe „lista neagră”, alcătuită din companii din China, în care investitorii americani nu au voie să investească. 

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a extins joi, prin ordin executiv, lista neagră a companiilor chineze care nu pot beneficia de investiţii americane din cauza presupuselor legături cu armata chineză, o listă care a fost pusă în aplicare sub administraţia Trump, notează Agerpres, citând AFP.

"Acest decret autorizează Statele Unite să interzică - în mod direcţionat şi circumscris - investiţiile americane în companii chineze care aduc atingere securităţii sau valorilor democratice ale Statelor Unite şi ale aliaţilor noştri", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Aproape 60 de companii

Lista include acum 59 de companii, faţă de 31 anterior, despre care se crede că aprovizionează sau susţin complexul militar şi de securitate al Chinei Washington a precizat că "a extins, de asemenea, domeniul de aplicare al acestei urgenţe naţionale constatând că utilizarea tehnologiilor de supraveghere chineză în afara Chinei, precum şi dezvoltarea acestora sau utilizarea lor pentru a facilita represiunea sau încălcările grave ale drepturilor omului constituie ameninţări neobişnuite şi extraordinare".

Lista include o serie de mari grupuri din domeniul construcţiilor, telecomunicaţiilor sau tehnologiei informaţiei, cum sunt producătorul de telefoane mobile Huawei, gigantul petrolier CNOOC, China Railway Construction, China Mobile, China Telecom sau compania de supraveghere video Hikvision.

Embargo neoficial pe branduri internaționale

Conform BBC, China, prin site-ul oficial al administrației vamale, a listat 81 de obiecte importate de firme printre care Nike, H&M și Zara. Anunțul includea obiecte precum hăinuțe pentru copii, încălțări, jucării, periuțe de dinți și biberoane, descoperite în timpul examinărilor din iunie 2020 și mai 2021.

Nouă loturi de rochii de fată din bumbac produse de H&M ar fi conținut „vopsele sau substanțe periculoase care ar putea fi absorbite prin piele, gură, etc. și ar putea pune viața în pericol”. Aceeași problemă a fost raportată și în cazul hainelor pentru copii importate de Zara, tricourilor de bărbați aduse în țară de Nike sau pijamalelor de bumbac importate de Gap. Companiile nu și-au folosit deocamdată dreptul la replică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel