Mai mulți studenți letoni i-au luat interviu președintelui Lukașenko. Letonia consideră incidentul o amenințare la adresa securității naționale

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Letonia consideră afirmațiile președintelui Lukașenco o amenințare la adresa securității naționale. 

Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei a iniţiat o anchetă în legătură cu un interviu luat preşedintelui Belarus, Aleksandr Lukaşenko, de către studenţii Academiei de Radio şi de Televiziune a Copiilor din Riga, Academy KidsTV, a anunţat şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkēvičs.

Din cauza nerespectării flagrante a recomandărilor Ministerului Afacerilor Externe privind siguranţa călătoriilor şi participarea la războiul informaţional, activităţile unor astfel de instituţii sunt inacceptabile şi trebuie oprite, a scris ministrul afacerilor externe al Letoniei pe reţelele de socializare.

Reprezentanţii Serviciului Securităţii de Stat din Letonia au anunţat şi ei, la postul de ştiri leton TV3, despre demararea unor investigaţii în acest caz. Se mai precizează că va fi efectuată o evaluare a unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale. Mass-media letonă a relatat recent că studenţii şi reprezentanţii Academy KidsTV au mers în oraşul belarus Vitebsk pentru a participa la Festivalul Internaţional Slavianski Bazar.

La competiție au participat 23 de țări

Surse din Academy KidsTV au comentat incidentul şi au precizat că Slavianski Bazar este o competiţie frumoasă pentru copii, la care participă 23 de ţări, aşadar instituţia nu vede niciun motiv serios din cauza căruia să nu poată să meargă în Belarus. Postul belarus de televiziune Pul Pervogo, apropiat Serviciului de presă al preşedintelui belarus, a relatat că în timpul vizitei lui Lukaşenko la Slavianski Bazar, acesta a fost intervievat chiar în faţa scenei de către jurnaliştii Academy KidsTV, Academiei de Radio şi de Televiziune pentru Copii din Riga.

Înainte de a veni la festival, ei au transmis un mesaj Serviciului de presă al preşedintelui, solicitând sprijin în organizarea unui interviu! Interviul a avut loc. Ministerul Afacerilor Externe al Letonia a indicat, în mod repetat, înainte de acest incident care sunt riscurile semnificative la care se expun cetăţenii din Letonia atunci când efectuează vizite în Belarus şi i-a îndemnat pe cetăţeni să se abţină de la astfel de călătorii.

Lukașenko: "Suntem singura ţară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului"

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, confirmându-și astfel angajamentul mai vechi privind un "stat unional", a transmite Agerpres, citând Reuters.

Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este cel mai apropiat aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, reaminteşte agenţia. El a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriu belarus pentru invadarea Ucrainei, iar recent a primit cadou de la Vladimir Putin un sistem de rachete Iskander-M.

La o ceremonie de aniversare a eliberării Minskului de către trupele sovietice, în al doilea război mondial, Lukaşenko a anunţat că sprijină în totalitate ofensiva lui Putin în Ucraina "chiar din prima zi", din 24 februarie.

Într-o înregistrare video difuzată de agenţia de presă oficială BelTA din Belarus, preşedintele ţării afirmă: "Astăzi suntem criticaţi pentru că suntem singura ţară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului. Susţinem şi vom continua să susţinem Rusia". "Iar cei care ne critică, oare nu ştiu că avem o uniune atât de strânsă cu Federaţia Rusă? (...) Că avem practic o armată unificată. Dar ştiaţi toate acestea. Vom rămâne alături de Rusia Frăţească", adaugă el.Citește mai multe în articolul de AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel