Legi Justiție. UE, reacție după răspunsul Poloniei

Comisia Europeană se află într-un "dialog real" cu Polonia pentru soluţionarea disputei legate de statul de drept, a declarat marţi, la Bruxelles, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, relatează agenţia de presă PAP. 

"Ne aflăm în prezent într-o situaţie diferită decât înainte. Avem un dialog real cu Polonia, însă dialogul este folositor numai atunci când aduce rezultate", a declarat Timmermans. 

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene din UE, Frans Timmermans a subliniat că poziţia Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar în Polonia rămâne aceeaşi, fiind inclusă în propunerile adresate Consiliului. Acum, Comisia aşteaptă răspunsul oficial al Poloniei, a mai spus Timmermans. 

Articolul 7

Comisia Europeană a anunţat la 20 decembrie lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmarea a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Autorităţile de la Varşovia au primit un termen de 90 de zile pentru a da curs recomandărilor CE. 

Ministrul de externe bulgar Ekaterina Zaharieva, a cărei ţară deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a declarat că prezentarea propunerii CE privind lansarea articolului 7 împotriva Poloniei este doar începutul procedurii privind statul de drept şi nu implică o decizie în acest stadiu. 

Varșovia a cerut opinii proprii 

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, Konrad Szymanski, ministrul adjunct de externe al Poloniei, a declarat că ţările membre ale UE ar trebui să-şi formuleze propriile opinii în legătură cu situaţia din Polonia. 

"Dorim ca ţările din UE să aibă propria evaluare a situaţiei din Polonia şi să poată decide dacă într-adevăr există riscul unei încălcări grave a statului de drept. În opinia noastră, nu există niciun astfel de risc şi nicio ameninţare gravă", a mai spus el, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel