Urmărește emisiunea live


Legea achizițiilor publice, bună dacă a fost aprobată de Băsescu

Victor-Ponta-1
Victor-Ponta-1

Premierul Victor Ponta va analiza Legea achizițiilor publice - despre modificarea căreia declara, marți, că nu știe nimic - punctând că actul normativ este unul bun, din moment ce a fost promulgat de președintele Traian Băsescu.

”O să fac o analiză, pentru că din moment ce a promulgat-o preşedintele înseamnă că e bună, nu?!”, a spus șeful Executivului, întrebat dacă intenționează să aducă legea la forma inițială.

Potrivit noului proiect de lege, pragul valoric în limita căruia instituțiile publice pot încheia contracte prin achiziție directă, fără licitație, a crescut de la 15.000 la 30.000 de euro. În ceea ce privește produsele și serviciile, pragul a fost ridicat de la 15.000 la 100.000 de euro. Legea 193/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie.

Achizițiile publice înseamnă aproximativ 15% din Produsul Intern Brut, adică circa 21 de miliarde de dolari. Cel puțin zece miliare de euro anual vin din zona companiilor de stat.

”Am fost un susţinător al creşterii plafoanelor încă din timpul Guvernării Boc. Plafoanele europene merg până la 200.000 euro pentru servicii şi 5 milioane de lei pentru lucrări. România stă cu maxim 50.000 euro, ceea ce face imposibilă cheltuirea banilor pentru plafoane mici. Ar putea merge mult mai repede programele de 5 milioane de euro. Am promulgat legea, aveam conştiinţa încărcată dacă nu eram atent la ea. La lucrări mici se iau oferte, se fac nişte documente care să îmi permită să am mai multe oferte, dar nu stau cu procedura licitaţiei care mă duce la 120 de zile, ca la licitaţie de 150 milioane de euro ca la calea ferată. Este o chestiune de supraveghere. Partea cealaltă este acuzaţia că se poate fura. Avem instituţii de supraveghere, să supravegheze”, își motiva Traian Băsescu, joi, decizia de a promulga actul normativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel