Lavrov avertizează cu privire la 'riscul enorm' al unei confruntări armate între puteri nucleare

Lavrov avertizează cu privire la 'riscul enorm' al unei confruntări armate între puteri nucleare/ Foto: Kremlin.ru
Lavrov avertizează cu privire la 'riscul enorm' al unei confruntări armate între puteri nucleare/ Foto: Kremlin.ru

Rusia a avertizat joi că există un risc 'enorm' ca o conflict cu arme convenţionale între puteri atomice să degenereze într-un război nuclear, transmite EFE. 

 

În cazul unui război cu mijloace convenţionale între puteri nucleare 'riscul de a degenera într-un război nuclear este enorm', a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Din acest motiv, a susţinut Lavrov, Rusia nu doar că este de acord că un război nuclear este inadmisibil, ci şi face apel la împiedicarea oricărui conflict armat între ţări care deţin astfel de arme.

Lavrov a amintit că preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi SUA, Joe Biden, au semnat în iunie 2021 o declaraţie conform căreia nu pot exista câştigători într-un război nuclear, document la care au subscris mai târziu încă cinci puteri nucleare.

'După cum am spus deja, noi suntem dispuşi să mergem chiar mai departe şi să spunem nu doar că nu poate fi declanşat un război nuclear, ci şi că este inadmisibil orice război între puteri nucleare', a subliniat Lavrov.

El a declarat că Moscova observă cu îngrijorare retorica Occidentului, care acuză Rusia că pregăteşte provocări în care să folosească arme de distrugere în masă.

'Însă însuşi Occidentul, SUA, Regatul Unit sau Franţa fac totul pentru a-şi spori participarea practic directă în războiul pe care îl poartă împotriva Rusiei prin intermediul ucrainenilor. Este o tendinţă periculoasă', a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a insistat că a discuta cu SUA despre stabilitate strategică fără a lua în calcul situaţia din Ucraina nu este posibil. El a susţinut că guvernul de la Kiev şi-a propus ca obiectiv 'să învingă, ba chiar distrugă Rusia pe câmpul de luptă'.

'Cum este posibil ca obiectivul de a înfrânge Rusia să nu aibă importanţă pentru stabilitatea strategică?', s-a întrebat Lavrov, care a susţinut că Rusia este unul dintre actorii cheie în acest domeniu.

Lavrov a apreciat că nu se poate separa conflictul din Ucraina de dezbaterea privind stabilitatea strategică. Americanii 'ne spun: despre Ucraina trebuie să vorbim cu ucrainenii, când vor ucrainenii, iar noi să discutăm despre armament nuclear şi stabilitate strategică. Asta este, puţin spus, naiv', a insistat el, notează Agerpres. 

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, declarat persona non grata în Polonia

Polonia l-a desemnat persona non grata pe Serghei Lavrov, iar Rusia a reacționat.

Rusia a denunţat sâmbătă ceea ce a numit decizia provocatoare a Varşoviei de a nu autoriza intrarea pe teritoriul Poloniei a ministrului de externe rus Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE, transmite AFP. Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE, estimează comunicatul citat. Polonia, care organizează la începutul lunii decembrie reuniunea ministerială a OSCE, a anunşat vineri că a refuzat să autorizeze intrarea lui Serghei Lavrov pe teritoriul ei. Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale conform cu reglementările în vigoare, a explicat pentru AFP o sursă din interiorul preşedinţiei poloneze a OSCE.

Potrivit acestei surse, delegaţia rusă nu trebuie să includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană în urma ofensivei ruse în Ucraina declanşate pe 24 februarie, printre care Serghei Lavrov. Reuniunea celor 57 de miniştri de externe din OSCE va avea loc pe 1 şi 2 decembrie la Lodz, în centrul Poloniei.

Potrivit Moscovei, delegaţia rusă va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukacevici. De la crearea sa în 1975, în plin 'război rece', pentru a favoriza dialogul între Vest şi Est, OSCE are sediul la Viena. Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care în mod normal Serghei Lavrov participă, este organismul central al acestei organizaţii internaţionale.

În lunile septembrie şi octombrie 2022, numărul deţinuţilor din coloniile corecţionale de sex masculin din Rusia a scăzut cu 23.000 de persoane, scrie publicaţia 'Mediazona', cu referire la statisticile Serviciului Federal al Penitenciarelor. Până la începutul lunii septembrie, în penitenciare erau aproape 348.000 de deţinuţi. Până la începutul lunii octombrie, acest număr a scăzut la 338.000 de deţinuţi, iar la începutul lunii noiembrie - la 325.000 de deţinuţi, scrie Rador, citând Sever Realii.

Totodată, după cum notează Mediazona, numărul celor care se află în centre de arest preventiv sau în colonii, precum şi numărul femeilor condamnate, practic, nu s-a modificat. Potrivit jurnaliştilor, numărul deţinuţilor nu a scăzut niciodată atât de puternic, în Rusia, în ultimii ani, chiar nici în timpul amnistiei. Mediazona sugerează că actuala reducere se datorează recrutării deţinuţilor în cadrul Grupului Wagner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel