Kosovo poate să fie prima țară musulmană care legalizează parteneriatul civil pentru persoanele LGBT

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Într-un apartament din Priștina, actori gay râd și plâng în timpul repetițiilor pentru o piesă de teatru care satirizează politicienii homofobi și promovează drepturi egale pentru comunitatea LGBT din Kosovo. Aceasta ar putea deveni în curând prima țară majoritar musulmană care permite uniunile între persoane de același sex, scrie Reuters.

Piesa este programată să fie jucată în timpul Săptămânii Pride din iunie și ar putea coincide cu un vot în parlament pentru un nou cod civil care legalizează uniunile civile între persoanele de același sex. Deși nu este clar când va avea loc votul, premierul kosovar Albin Kurti a declarat luna trecută că va fi în curând.

Adoptarea codului, deși incertă, ar reprezenta un pas important pentru drepturile gay în această țară conservatoare din Balcani, deși mulți din comunitate se tem că nu va schimba atitudinile adânc înrădăcinate.

În timpul repetițiilor, regizoarea lesbiană Arlinda Morina a declarat că s-ar căsători cu partenera sa dacă legea va fi adoptată. Cu toate acestea, nu se așteaptă să fie brusc acceptată în societate.

„Va face mult zgomot și va da un mic impuls țării, dar nu cred că va schimba mult modul în care suntem tratați”, a spus ea pentru Reuters. „Ce ar putea schimba căsătoria când încă suntem scuipați și insultați pe stradă?”

În timp ce majoritatea Europei de Vest a făcut progrese către egalitatea în căsătorie, drepturile sunt restricționate în multe părți din Europa Centrală și de Est. Grecia vecină a legalizat căsătoria între persoane de același sex la începutul acestui an, devenind prima țară ortodoxă care a făcut acest lucru. Însă în Kosovo, unde peste 90% din populație este musulmană, premierul Kurti se confruntă cu obiecții din partea unor parlamentari, inclusiv conservatori islamiști care au blocat eforturile anterioare de a adopta legea.

Printre oponenți se numără Duda Balje, parlamentar și președinta Comisiei Parlamentare pentru Drepturile Omului. „Nu vrem ca presiunea din partea unei mici comunități să prevaleze asupra opiniei majorității”, a declarat ea pentru Reuters.

Constituția Kosovo, adoptată când fosta provincie iugoslavă și-a declarat independența în 2008, spune că toată lumea are dreptul să se căsătorească, dar că trebuie adoptate legi pentru a reglementa căsătoriile. Guvernul nu a răspuns la întrebarea privind data la care se așteaptă votul pentru codul civil în parlament.

Un parlamentar din partidul de guvernământ a declarat pentru Reuters, sub condiția anonimatului, că Kurti încearcă să convingă opoziția să adopte codul, precum și acordurile energetice și de infrastructură, oferind în schimb convocarea unor alegeri anticipate.

Următoarele alegeri sunt programate pentru februarie 2025.

Noul cod civil permite cuplurilor de același sex să înregistreze uniuni civile, dar prevede necesitatea unei alte legi pentru a reglementa căsătoriile gay. Pentru Blert Morina, care conduce organizația CEL care militează pentru comunitatea gay din Kosovo, noul cod ar trebui să rezolve totul dintr-o dată.

„Statul ne consideră cetățeni de clasa a doua”, a spus Morina, care este transgender. Discuția despre noua lege „ne-a expus la ură”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel