Knessetul israelian va vota noul guvern condus de Naftali Bennet

Pixabay
Pixabay

Parlamentul din Israel va vota noul guvern ce va fi condus e Naftali Bennet. 

Parlamentul israelian va supune la vot duminică componenţa şi programul noului guvern, ultima etapă înainte de instalarea la putere a coaliţiei care îi va succeda executivului condus de Benjamin Netanyahu, transmit marţi Agerpres, Reuters, AFP şi dpa. Dezbaterea şi votul asupra noului guvern se vor desfăşura duminică, 13 iunie 2021, într-o şedinţă specială a parlamentului, a anunţat într-un comunicat preşedintele Knessetului, Yariv Levin. Partidele din noua coaliţie deţin 61 dintre cele 120 de locuri în Knesset (parlamentul israelian).

Dacă noua coaliţie obţine duminică încrederea parlamentului, membrii guvernului vor depune jurământul în cursul aceleiaşi zile, punând astfel capăt unei perioade de 12 ani în care Netanyahu s-a aflat la putere. Acesta ar urma să fie înlocuit de naţionalistul Naftali Bennett.

Coaliție diversă

Miercurea trecută, Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid, a anunţat că el şi Bennet, fost ministru al apărării şi actual lider al partidului de extremă dreapta Yamina, au format o coaliţie alcătuită din opt partide, în urma alegerilor neconcludente din 23 martie. Potrivit acordului, Naftali Bennett îşi va asuma funcţia de prim-ministru în primii doi ani, iar Yair Lapid în ceilalţi doi ani.

Bennett îi ceruse preşedintelui parlamentului Yariv Levin, colaborator apropiat al lui Benjamin Netanyahu, să organizeze în 9 iunie votul asupra noului guvern. În ceea ce-l priveşte, Benjamin Netanyahu, care a calificat formarea noii coaliţii drept frauda secolului, depune toate eforturile pentru a păstra puterea şi încearcă să vadă dacă poate desprinde vreun partid din noua coaliţie, ceea ce ar însemna practic încheierea experimentului politic înainte de a începe, adaugă dpa. 

Naftali Bennet, o figură controversată

În urma alegerilor din 2019, partidul de dreapta a lui Naftali Bennett a pierdut alegerile și nu a ocupat niciun loc în parlamentul israelian. Cu toate acestea, 2 ani mai târziu, Bennett ar putea deveni premierul țării, scrie CNN. Bennett este fostul șef de personal al lui Benjamin Netanyahu, iar în prezent ar putea să-l înlocuiască la putere. 

Naftali Bennett va trebui să facă și un compromis politic. Acesta se va alia cu politicieni cu ideologii opuse față de ale sale. Bennett este cunoscut ca un politician de extremă dreapta și a făcut valuri cu declarațiile sale legate de palestinieni, dar și cu intențiile sale pe care le-a expus în fața publicului de a anexa o parte din Bancul de Vest. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel