Jurnalistă asasinată. Malta acordă cetățenie oricui. Pericol pentru UE

Bogdan Bolojan / 15 iun 2018 / 08:23 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a cerut vineri autorităţilor de la Valletta ca ancheta asupra asasinării jurnalistei şi bloggeriţei Daphne Caruana Galizia să fie "independentă şi completă", exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea legată de respectarea de către Malta a legislaţiei europene privind spălarea banilor murdari, relatează AFP. 

"Comisia se bazează pe o investigaţie independentă şi completă pentru a afla cine este cu adevărat responsabil de moartea lui Daphne", care "a şocat profund Europa", a declarat ea în cursul unei vizite în Malta. 

Daphné Caruana Galizia a fost asasinată la 16 octombrie 2017, la vârsta de 53 de ani, cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său. 

Vera Jourova a precizat că urmează să se întâlnească vineri cu responsabilii anchetei asupra acestui asasinat. 

Cum vinde Malta cetățenia 

De asemenea, ea a cerut mai multă vigilenţă în privinţa vânzării de către autorităţile malteze a "paşapoartelor aurite", care permit obţinerea cetăţeniei malteze în cazul în care cumpărătorul locuieşte cel puţin un an pe mica insulă din Mediterana. 

"A deveni cetăţean maltez înseamnă să devii şi cetăţean european, cu toate drepturile, printre care libertatea de circulaţie", a subliniat comisarul, subliniind că naţionalitatea malteză trebuie acordată numai celor care "au o legătura reală cu ţara". 

Malta, risc uriaș pentru Europa 

"Nu trebuie să permitem unor indivizi suspecţi să vină în Europa şi să obţină naţionalitatea, să o utilizeze pentru a spăla bani ori a constitui un risc în domeniul securităţii. Comisia are un drept legitim de a pretinde respectarea criteriilor de bază", a explicat ea. 

"Trebuie să întărim lupta împotriva spălării de bani (...) Mă tem că există deficienţe în sistemul maltez", a denunţat Vera Jourova. 

Ancheta asupra asasinării jurnalistei este în curs de desfăşurare. Trei bărbaţi, inculpaţi la 5 decembrie, au pledat nevinovaţi de fabricarea bombei în explozia căreia a murit jurnalista şi de apartenenţă la o organizaţie criminală. 


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24