Jurnalist ucis în Slovacia. Președintele cere ALEGERI ANTICIPATE

Doliu
Doliu

Preşedintele slovac, Andrej Kiska, a cerut, duminică, o remaniere profundă a guvernului sau alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak, o propunere imediat respinsă de premierul Robert Fico, transmite AFP. 

Într-o declaraţie televizată, şeful statului a sugerat două soluţii la "criza de încredere" în care afacerea uciderii jurnalistului, anchetând asupra unor presupuse fenomene de corupţie ce implicau responsabili politici şi mafia italiană, a cufundat statul slovac şi instituţiile sale: "o remaniere în profunzime a guvernului (...) sau alegeri anticipate". 

"Am aşteptat o săptămână pentru a vedea ce măsuri şi decizii politice va lua guvernul pentru a încerca să aplaneze tensiunile şi să restabilească încrederea", a explicat Andrej Kiska. "Nicio soluţie nu a fost evocată. Unii au demisionat, însă nu văd niciun plan pentru a scoate ţara din criza de încredere", şi-a exprimat el regretul. 

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale, ambii în vârstă de 27 de ani şi ucişi cu focuri de armă în locuinţa lor, a provocat un şoc în ţară şi a relansat dezbaterea asupra corupţiei şi libertăţii presei, atât în Slovacia, cât şi în Europa. 

Guvernul, schimbat doar după un acord al coaliției 

Premierul, un personaj de stânga cu tendinţe populiste, a respins propunerile preşedintelui. "Dacă trebuie să fie o schimbare de guvern, ea va fi rezultatul unui acord în cadrul coaliţiei şi, în acest proces, Constituţia Slovaciei nu prevede niciun rol pentru preşedinte", declarat Robert Fico. 

De asemenea, el l-a acuzat pe Andrej Kiska, care l-a învins la prezidenţialele din 2014 cu un program bazat pe lupta împotriva corupţiei, că "se plasează alături de opoziţie", în timp ce Jan Kuciak ancheta despre legături posibile între lumea de afaceri şi partidul SMER-SD al lui Robert Fico. 

Jan Kuciak era pe punctul de a publica un articol despre presupuse legături între oameni politic slovaci şi oameni de afaceri italieni suspectaţi a avea legături cu mafia din Calabria (Italia), 'Ndrangheta, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel