Joe Biden se va adresa, marți, americanilor în legătură cu Afganistanul

 Foto: Facebook Joe Biden
Foto: Facebook Joe Biden

 Preşedintele Joe Biden va face o declaraţie marţi după-amiază (ora SUA) pentru a explica decizia sa de 'a nu prelungi prezenţa americană după 31 august' în Afganistan, potrivit unui comunicat al Casei Albe, notează AFP.

Casa Albă a precizat ulterior că intervenţia lui va avea loc la orele 17.30 GMT. Armata americană a anunţat oficial, luni, sfârşitul celui mai lung război din istoria SUA. 'Prezenţa noastră militară de douăzeci de ani în Afganistan s-a încheiat', a confirmat preşedintele Statelor Unite în acest document.

El le-a mulţumit militarilor americani că au efectuat în 17 zile 'cea mai mare operaţiune de evacuare aeriană din istoria SUA' care a permis ca mai mult de 123.000 de persoane (americani, interpreţi şi alţi aliaţi afgani ai Statelor Unite şi cetăţeni ai ţărilor aliate) să părăsească ţara.

Decizia de a finaliza retragerea exact la data anunţată, înainte de 31 august, a fost 'recomandată în unanimitate' de înaltul comandament militar, a subliniat Joe Biden, în contextul în care numeroase voci s-au făcut auzite în SUA pentru a prelungi misiunea de evacuare. Pentru liderul de la Casa Albă, este momentul ca diplomaţia şi 'coordonarea' cu aliaţii Statelor Unite 'să asigure plecarea în siguranţă totală' a oricărui american, aliat afgan sau oricărui cetăţean străin dorind în continuare să părăsească Afganistanul.

'Talibanii au promis' această libertate de a părăsi ţara, iar 'lumea se va asigura că îşi respectă angajamentele', a adăugat el, potrivit Agerpres.

Vezi și: Ultimii soldați americani au părăsit Afganistanul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel