Urmărește emisiunea live


Jelio Jelev, fost președinte al Bulgariei, a murit

Primul președinte necomunist al Bulgariei, Jelio Jelev, a decedat vineri la vârsta de 79 de ani, au anunțat familia și autoritățile de la Sofia, relatează BTA, Reuters și AFP, potrivit Agerpres. 

Informația a fost confirmată de președinția Bulgariei, care a vorbit despre "un deces neașteptat", fără a preciza nici cauza, nici locul decesului lui Jeliu Jelev.

Președintele Parlamentului, Țețka Țaceva, i-a adus un omagiu celui care a afost președintele Bulgariei în perioada 1990-1997, Leliu Jelev. "Contribuția lui Jelev la progresul democratic și la drumul european al Bulgariei va fi mereu în memorie și va fi onorată de societate".

În tinerețe, Leliu Jelev a fost membru al Partidului comunist bulgar, însă în 1965 a fost exclus din partid pentru faptul că a criticat, în teza sa de doctorat, unele teorii ale lui Lenin. El a fost șomer mai mulți ani, pe măsură ce regimul l-a izolat.

Profitând de un moment de relaxare a cenzurii comuniste, Jelev și-a publicat cartea "Fascismul", pentru care a devenit faimos, dar care a fost interzisă și înlăturată din librării, după nici trei săptămâni, datorită faptului că autorul asemăna regimul comunist cu administrația fascistă a țării din Al Doilea Război Mondial.

La începutul anului 1989. Jeliu Jelev a fost. în ianuarie 1989, cofondator al Clubului glasnostului și al perestroikăi, iar după înlăturarea dictatorului comunist Todor Jivkov la 10 noiembrie 1989, Jelev a fondat mișcarea anticomunistă Uniunea Forțelor Democrate (UFD).

Numit președinte al Republicii de către parlament în august 1990, devine primul președinte necomunist ales al Bulgariei în 1992, pentru un mandat de cinci ani.

Ulterior, a creat o fundație care i-a purtat numele, consacrată cercetărilor privind politica balcanică, și a fost membru și președinte al Clubului politic balcanic, din care au făcut parte foști lideri ai statelor sud-est-europene.

În 2009, Jeliu Jelev susținea că Bulgaria ar trebui să se transforme într-o republică prezidențială, după model francez.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel