Japonia a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online”

Foto: Pixabay, de NomeVisualizzato
Foto: Pixabay, de NomeVisualizzato

Japonia înăspreşte pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online" după ce o vedetă de reality TV s-a sinucis, anunţă CNN.

Parlamentul japonez a adoptat luni o lege care prevede ca „insultele online" să fie pedepsite cu închisoarea pentru o perioadă de cel mult un an. Măsura a fost luată pe fondul creşterii îngrijorării opiniei publice cu privire la hărţuirea cibernetică, provocată de sinuciderea unei vedete de televiziune care s-a confruntat cu abuzuri pe reţelele sociale.

Conform amendamentului introdus în codul penal al ţării, infractorii condamnaţi pentru insulte online pot fi închişi pentru o perioadă de până la un an sau amendaţi cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari). Este o creştere semnificativă faţă de pedepsele existente, detenţie pentru cel mult 30 de zile şi o amendă de până la 75 de dolari.

Proiectul de lege a stârnit controverse în ţară, oponenţii susţinând că ar putea împiedica libertatea de exprimare. Legea a fost aprobată doar după ce a fost adăugată o prevedere care stabileşte ca legea să fie reexaminată la trei ani de la intrarea sa în vigoare pentru a evalua impactul acesteia asupra libertăţii de exprimare.

Vedeta de reality show Hana Kimura, în vârstă de 22 de ani, cunoscută pentru rolul din serialul Netflix „Terrace House", s-a sinucis în 2020. Vestea a declanşat durere şi şoc la nivel naţional, mulţi japonezi arătând spre abuzurile online cu care s-a confruntat în lunile care au precedat moartea ei.

Marea Britanie: Critici referitoare la acoperirea emisiunii „Insula Iubirii” în spațiul media

Scriitoarea Sarah Manavis a descris Insula Iubirii drept „o roată inextricabilă în cultura noastră tabloid-modernă...”

„Insula Iubirii face bani mulți transformându-și spectacolul în bârfe – și a reușit să obțină un asemenea statut bazându-se pe acoperirea tabloidelor.”

Acoperirea media a Insulei Iubirii a fost analizată după februarie 2020, în urma sinuciderii gazdei originale, Caroline Flack.

Moartea lui Flack a fost a treia sinucidere a unui membru al distribuției Love Island. Insulenii Mike Thalassitis și Sophie Gradon și-au luat viața în 2019, respectiv 2018.

Un articol Vanity Fair publicat săptămâna trecută, care explică istoria Love Island unui public din SUA, a avut ca temă majoră relația dintre Love Island și tabloide.

Revista a spus că viața amoroasă a lui Flack a fost „documentată servil de tabloidele britanice”. După ce Flack a fost acuzată că și-a agresat iubitul, Vanity Fair a raportat: „Titlurile tabloidelor au fost brutale. Deși Flack i-a avertizat pe insulari să nu citească lucruri negative despre ei înșiși online, ea era obsedată de propriul ei potop de știri teribile.”

Articolul Vanity Fair nu a tras o relație de cauzalitate directă între titlurile exagerate și moartea lui Flack, care a survenit la două luni după declanșarea scandalului. Cu toate acestea, la momentul morții lui Flack, în februarie 2020, comentatorii erau mai puțin echivoci.

Deputatul liberal-democrat și fostul angajat al Hacked Off, Daisy Cooper, a declarat: „În Marea Britanie avem un proces de judecată, nu de presă. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat, ea nu ar fi trebuit să fie urmărită până la moarte de ziarele tabloide disperate după clickbait.”

Keir Starmer, care candida atunci pentru a deveni lider laburist, a spus: „Nu au fost doar rețelele sociale, ci și mass-media amplifica ceea ce făceau rețelele sociale. Erau ambele fire. Există un impact uman.”

Vorbind pentru The New York Times, fostul editor al Sun, David Yelland, a spus: „Tabloidele au ucis-o? Cred că realitatea este că ziarele populare sunt acum doar o parte a ecologiei toxice cu care foarte faimoșii trebuie să facă față.”

Vorbind pentru Press Gazette, prezentatoarea Ellie Phillips a susținut că vitriolul cu care se confruntă concurenții Love Island a fost o reflectare a rețelelor sociale, nu a jurnalismului profesional.

Phillips a spus că majoritatea vedetelor de reality cu care a vorbit, inclusiv niște locuitori ai Love Islands, s-au plâns de „abuzurile pe care le-au primit pe rețelele de socializare, comentarii, oamenii care te sfâșie, oameni care îți contactează familia, spun lucruri urâte”. Adică asta este atât de specific rețelelor sociale, nu mass-mediei.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel