Isărescu: Ce așteaptă România pentru a trece la moneda euro

mugur isarescu
mugur isarescu

Țările membre ale UE, care nu au adoptat moneda unică europeană, par a avea o abordare de tipul "așteptăm și vom vedea", după cum spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Suntem în această situație chiar dacă în momentul aderării la UE au fost anunțate date certe cu privire la adoptarea monedei unice. 

Guvernatorul BNR a menționat cazul Bulgariei, care în 2004 a stabilit data de intrare în zona euro în 2010. Ungaria, Polonia și Cehia au anunțat în 2003 că vor adopta moneda unică în 2008, respectiv 2009 și 2010. În ceea ce privește România, în acest an ar fi trebuit să trecem la moneda euro. Deși parametrii erau stabiliți din urmă cu ani buni, nicio țară menționată nu a intrat în zona euro și nu are stabilită o dată în acest sens, potrivit unei prezentări a lui Mugur Isărescu, postată pe site-ul BNR. 

"România (...) este mai aproape ca oricând de îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, dar a devenit evident că abordarea bazată exclusiv pe atingerea acestor obiective nu este suficientă. Adoptarea principiului 'pune-ţi mai întâi casa în ordine' de către fiecare stat înainte de adoptarea euro pare a fi o condiţie esenţială pentru succesul lărgirii zonei euro. Numai astfel adoptarea monedei unice va genera beneficii atât pentru respectivele ţări cât şi pentru întreaga zonă euro", a precizat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR susţine că, în pofida progreselor recente, încă sunt necesare progrese către convergenţa reală şi în sensul obţinerii unui consens politic în plan intern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel