Isărescu, anunț despre ROBOR: Să dăm timp celor cu credite în lei

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit despre ROBOR.

În cadrul unei conferințe de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a vorbit despre ROBOR:

„Am venit cu rata de politică monetară, treptat, fără mișcări brutale, în sus, ne-am apropiat în prezent de grupul țărilor Cehia și Polonia, dar nu ne comparăm cu Ungaria, pentru că ei trebuie să facă față unei crize valutare. Credem că a fost o abordare mai bună! Am utilizat și celelalte trei instrumente de politică monetară.

O economie se conduce și cu frână, și cu accelerație, dar depinde cum folosești dozajul. Uneori este mai important decât instrumentul. Am mers gradual și am mai urmărit un scop, să dăm timp celor cu credite în lei să se obișnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă și faptul că perioada dobânzilor negative este ceva depășit și că lumea intră într-un alt normal și trebuie să ne obișnuim cu el“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Piața imobiliară dă în clocot: Se prăbușesc prețurile apartamentelor în București

Vestea spargerii bulei imobiliare este una devastatoare pentru investitori, care s-au lovit deja de scumpirea materialelor, dar și de lipsa forței de muncă. Însă este una excelentă pentru cumpărători, care nu se încadrau la împrumuturi la prețurile de ”ieri” din piață. În ultimii ani, prețurile în imobiliare au explodat, mulți analiști acuzând inclusiv specula: apartamente construite când prețurile materialelor erau jos au fost scoase la vânzare la costuri umflate odată cu anunțul că s-au scumpit toate. Mergând pe ”valul” scumpirilor, mulți investitori s-au bucurat de vânzări la prețuri nesperat de mari inclusiv pentru ei. Acum, se pare, valul se sparge la mal, iar prețurile apartamentelor se prăbușesc în Capitală, iar reacția va fi în lanț, ca la domino. 

În luna octombrie, ritmul de creștere a încetinit la cea mai mică valoare din 2022. A fost a cincea lună consecutivă de scăderi în imobiliare.  În luna septembrie, prețurile apartamentelor vechi, cu trei camere, au scăzut, în medie, la 107.000 de euro. Scăderea a fost cu 0,5%, dar este una în lanț, care se pare că nu se va opri curând, arată indexul imobiliar ZF, citat de businessmagazin.ro. 

Amintim că trei luni de scăderi consecutive ale prețurilor din imobiliare nu s-au mai înregistrat din 2015. Cele mai puternice scăderi au avut loc în zona 13 septembrie din București, dar și Aviației, cu 8.000, respectiv 16.000 de euro. Bineînțeles, scăderile sunt calibrate de creșteri, existând cartiere unde prețurile se pare că au crescut, fruntașă fiind zona Vitan Mall, cu 11.000 de euro (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel