Ioana Avădani, mesaj FERM după alegeri. "AUR este noul USR". De ce au câştigat oamenii lui Simion în Diaspora

George Simion, sursă foto: George Simion Facebook
George Simion, sursă foto: George Simion Facebook

"AUR este noul USR", afirmă Ioana Avădani, directorul CJI, după alegerile parlamentare. Aceasta arată şi care sunt motivele pentru care diaspora a votat masiv cu oamenii lui George Simion. 

"AUR este noul USR: un partid care, în primele alegeri la care a participat, în primul an de existență, a luat peste 8%. Dacă nu ne-a mirat atunci, de ce ne-ar mira acum?

Acolo unde a câștigat, AUR a câștigat masiv. Am putea să le spunem clustere, ca să nu le zicem cuiburi? Nu e de mirare că a câștigat în diaspora (1), pentru că, departe de casă, dragostea de ea ia adeseori forme simbolice: tricolorul, țărișorul, prispa casei, mamatata, sarmaua bunicii, noi suntem români, credința strămoșească.", a scris Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, pe Facebook.

"AUR, paradoxal, ne aduce mai aproape de Europa"

Nu e de mirare că AUR a câștigat în diaspora (2). Diaspora este un soi de canal prin care tendințele europene pătrund spre oaza noastră de latinitate într-o mare slavă. De la pizza cu blat subțire și espresso până la atitudinea față de administrație, văzută ca un furnizor de servicii publice, nu vătaf. Era normal ca diaspora, expusă, dacă nu și supusă unui consistent flux de discurs al urii, xenofob, extremist, să reacționeze. O parte din românii de dincolo de granițe au normalizat acest discurs. AUR în parlament ne aduce, în mod paradoxal, mai aproape de Europa.

AUR în parlament este, din nou paradoxal, o veste bună. Este momentul în care putem realiza, dacă nu suntem total bătuți în cap, că acest tip de discurs există și are "bază de masă" consistentă. Nu e doar rodul minților încinse ale unei minorități vocale și provocatoare, o manifestare marginală. Votul de ieri ne-a adus o nouă problemă la suprafață. No, acuma știm", a conchis Ioana Avădani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel