Ioan s-ar fi sinucis din cauza violenței tatălui său, preot. Claudia Guțulescu: Prieteni, colegi, părinți, vecini, absolut toți mi-au spus același lucru

Sursă foto: Actual Mehedinți
Sursă foto: Actual Mehedinți

O româncă stabilită în străinătate a fost cea care a luat inițiativa în cazul lui Ioan, băiatul de preot care a ales să își pună capăt zilelor. 

O româncă din Drobeta-Turnu Severin, stabilită de mai mulți ani în străinătate, la Londra, a fost cea care a vrut să ajungă la adevăr în cazul adolescentului care și-a luat viața. Ioan, fiul unui preot care slujea la catedrala arhiepiscopală din oraș, în vârstă de 13 ani, s-a aruncat luni, 7 noiembrie, de pe o clădire din oraș, o fostă maternitate. Acesta a fost înmormântat în 10 noiembrie. 

Din primele informații, se credea că adolescentul suferea de o decepție din dragoste, iar o despărțire l-ar fi împins să facă gestul final. Iată ce a transmis Poliția: 

”La data de 7 noiembrie, ora 22:50, Poliția Municipiului Drobeta - Turnu Severin a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că nepotul său, în vârstă de 13 ani, s-a aruncat în gol de pe o clădire din oraș. La fața locului, s-au deplasat polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică care au constatat că cele sesizate se confirmă. În urma verificărilor efectuate de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, s-a stabilit că, în jurul orei 21:00, minorul ar fi plecat de la locuința sa, unde locuia împreună cu părinții, spunându-le acestora că merge să se plimbe”, a arătat primul comunicat al Poliției Drobeta-Turnu Severin despre cazul băiatului.

”Ulterior, mama acestuia, văzând ca nu răspunde la telefon, a plecat în căutarea minorului, folosindu-se de o aplicație instalată pe telefonul lui, găsindu-l în curtea fostei maternități, cu răni vizibile la nivelul capului. De asemenea, la fața locului s-a prezentat un echipaj SAJ, care a constatat decesul minorului. Trupul neînsuflețit a fost ridicat, în vederea efectuării necropsiei, pentru stabilirea cauzelor decesului. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a mai fost transmis apoi.

Claudia Guțulescu: Toți mi-au spus același lucru

O româncă care provine din același oraș s-a arătat impresionată de caz, așa că a apelat la rețelele de socializare pentru a expune cele întâmplate. Aceasta a cerut urmăritorilor săi să îi scrie și nu puțini au fost cei care au contactat-o. Ea a punctat faptul că toți cei care i-au scris au avut aceeași variantă: abuzul domestic. Vezi postarea AICI

”Tatăl și unchiul sau, ajunși la locul tragediei au lămurit-o imediat: se certase cu iubita! Eșec în dragoste! Și asta a rulat imediat în paginile ziarelor și în toate știrile despre eveniment. “Iubita”, o fetiță de 14 ani. Bun titlul, s-au hăhăit la știre câțiva, alții l-au clasat imediat ca slab de înger pe băiat, majoritatea i-au plâns părinții și aia a fost. Caz clasat. 

Sunt mamă de băiat de 14 ani. Și da, într-adevăr, cam asta este vârstă la care încep să tatoneze relaționări “mai altfel” cu o fată sau alta. Însă dacă cineva crede că din astfel de relații absolut nevinovate un băiat sare de pe o clădire, vă rog să vă reveniți cu picioarele pe pământ. Știm și despre ce fusese așa-zisa ceartă: o problemă la matematică, spun prietenii. Și se împăcaseră pe la 6, când de fapt au și schimbat ultimele mesaje. 
Și atunci, din nou, DE CE?

Am făcut, după cum bine știți, apelul către prietenii și cunoștințele lui Ioan, să îmi povestească despre motivele pentru care ei cred că prietenul lor nu mai este. Și, spre uimirea mea, mi-au scris mulți. După șocul experimentat în urmă citirii poveștilor lor, cred că al doilea șoc a fost că ABSOLUT TOȚI au spus același lucru. Prieteni, colegi, părinți de prieteni și colegi, vecini, absolut toți au spus, în linii mari, aceeași poveste. Pe care v-o las și eu mai jos. Și vă rog, încă o dată, să rețineți: nici măcar un singur om nu a spus ceva diferit”, a scris românca pe pagina sa de socializare cu mii de urmăritori. 

Colegii și prietenii vor dreptate pentru Ioan

”În total am discutat pe larg cu cinci surse directe (colegi și prieteni ori vecini care au fost în contact direct cu Ioan) și șase surse indirecte (părinți ai unor prieteni/colegi, sau profesori care știu povestea de la copiii lor). Am stat să mă gândesc cum să pun tot ceea ce mi s-a spus într-o singură postare. E greu. E foarte greu. Pentru că toți au scris mult și detaliat. 

“Bună ziua! am fost prietena lui Ioan și colega lui, cunoaștem toți din grupul nostru de prieteni situația acestuia. Ioan era un copil bun niciodată nu i-a dezamăgit sau să le încalce cuvântul (părinților - n.r.), de multe ori tatăl lui îl bătea și pe el și pe frații lui și pe soție, tatăl lui era foarte violent cu ei din câte ne povestea îi luase apărarea fratelui cel mic care făcuse o ”prostie” și tatăl lui a luat cuțitul.. Ideea că s a sinucis din ”dragoste” nu este adevărată... toți prietenii chiar și profesorii știu situația acestora”.

“El, în ziua respectivă, era plecat de mai mult timp”, (n.r. nu de la 21:30 cum spun părinții). “La ora 7 a fost văzut pe o bancă din fața maternității stând cu ochii închiși”. 

“Bună ziua! Aș dori să va povestesc despre cazul lui Ioan, sunt o colegă de școală care a ieșit în mai multe ocazii cu el afară. Noi îl știam pe Ioan de ceva timp iar el ne povestea ce i se întâmpla în familie, cum a încercat de multe ori să își apere mama iar tatăl său scotea cuțitul la el și de multe ori l-a strâns de gât”. 

“Bună seara! Personal, am văzut semne grave pe acest copil de la bătăi, pe coaste, vânătăi. De asemenea, avea tendințe suicidare de ani întregi din cauza tatălui sau. Țin minte vorbele lui “mai bine mă omor, decât să trăiesc așa”. Semnele de la bătăi nu erau niciodată vizibile. Niciodată pe față, iar vara, când se poartă tricou și pantalon scurt, niciodată în zonele goale. Dar era plin de vânătăi pe coaste, pe spate, pe burtă

Ioan susținea că tatăl sau îl bate atât pe el, cât și pe fratele sau mai mare. Doar că bătăile suferite de el erau mai crunte și mai dese. 

Pedepsele erau sub forma “dormi afară!”. Astfel, Ioan dormea de multe ori pe bancă în parc, lângă scară. Taică-su avea nopți în care pe la ora 2, ieșea afară după băieții care au fost lăsăți să doarmă în frig, și, dacă nu-i vedea în față scării, îi căuta și era alt scandal. Chiar azi m-am întâlnit cu o vecină de a lui și când a realizat de ce băieții stăteau afară până târziu a rămas șocată””, scriu mărturisirile celor care l-au cunoscut pe băiat. 

A refuzat să îl ducă la spital pentru mâna ruptă: Stai acasă să se sudeze, că ești bărbat

”Am întrebat dacă vreodată copilul a ajuns la spital din cauza loviturilor. 

“Nu a ajuns. Tatăl sau a refuzat să îl dea cu o cremă care ameliora durerea de spate, deoarece acest lucru îl feminiza și era împotriva bisericii. Știu că Ioan își rupsese mâna, iar taică-su i-a spus să stea acasă să i se sudeze, că e bărbat. Dar maică-sa l-a dus la spital”.  

“Înainte cu o zi s-a întâlnit cu un coleg, iar Ioan era afară cu fratele lui și colegul meu l-a întrebat dacă sunt frați că seamănă prea mult, iar el a zis că da doar că nu o să mai semănam în curând. A avut în plan de ceva timp doar că toți am crezut că nu o să o facă. În perioada când a avut-o iubită pe prietenă mea a încercat să se sinucidă de minim 3 ori, prietena mea a știut să gestioneze situația și l-a oprit””, au mai scris cei care l-au cunoscut Claudiei Guțulescu. 

Inițiativa VeDem Just a făcut apel la DGASPC și alte instituții abilitate

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție, VeDem Just, a fost cea care a preluat inițiativa și a cerut sesizarea DGASPC, Parchetului, Ministerului Educației, Ministerului Familiei, Avocatului Copilului și BOR (Biserica Ortodoxă Română). 

”Acum două zile un băiat și-a pus capăt zilelor. Presa a fost indusă în eroare de părinți cum că motivul ar fi fost o decepție din dragoste. DGASPC a afirmat că până astăzi nu a primit nicio sesizare scrisă cu privire la situația din familia acestui copil. Însă, informațiile primite de către asociația VeDem Just de la cei care cunoșteau minorul a relevat o cu totul altă stare de fapt: certuri repetate în familie, bătăi fizice aplicate în mod regulat de tatăl lor, amenințări cu folosirea armelor albe, alungarea din casă, lăsare fără hrană, refuz de a accepta ajutor medical, lipsire de ajutor bănesc – situație cunoscută de cei apropiați, prieteni și profesori”, scrie pe site-ul asociației. 

Dintre toate instituțiile, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți a fost cea care demarat o anchetă pentru a stabili dacă există vreun pericol real la adresa celorlalți frați, iar în urma concluziilor anchetei să ia măsurile necesare pentru copii și mama lor. 

“Ne-am autosesizat ca instituție după producerea acestei tragedii. Este un caz care ne-a afectat direct, nu doar că angajații ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Spun că ne-am autosesizat pentru că nu am avut nicio solicitare scrisă din partea unei persoane sau a unei instituții. Se conturează niște aspecte care evident trebuie verificate. Nu aș vrea să ne antepronunțăm, Vreau să fie foarte clar acest lucru, nu spun că lucrurile stau într-un fel sau altul, pentru că ancheta este încă în fază incipientă. Noi urmează să verificăm prin această anchetă ce s-a întâmplat acolo în familie și să vedem dacă nu cumva și ceilalți trei copii ai familiei sunt într-o situație de risc, în cazul în care relatările de presă se confirmă”, a declarat Adrian Bidilici, director al DGASPC Mehedinți.

Un reporter al publicației „Adevărul” a contactat telefonic Episcopia Severinului pentru a primi un punct de vedere asupra cazului, însă la numerele de telefon nu a răspuns nimeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel