Intabularea terenurilor, respinsă. PSD consideră garantarea proprietății un moft, spune Dan Nițu

Proiectul de lege privind prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere a fost respins, marți, de plenul Camerei Deputaților. În acest context, senatorul PNL Vâlcea, Dan Nițu, coinițiator al acestei legi, a declarat miercuri, că prin votul  Camerei, PSD consideră că garantarea "proprietății rămâne un moft".

Proiectul de lege a primit 160 de voturi "pentru", 147 "împotrivă" și 16 abțineri, fiind respins pentru că nu a obținut jumătate plus unu din numărul total al deputaților prezenți, așa cum a declarat președintele de ședință, Viorel Hrebenciuc, după ce ințial anunțase că proiectul a fost aprobat.

Ludovic Orban a spus de la tribuna Camerei Deputaților că se va adresa printr-o scrisoare fiecărui alegător din circumscripțiile electorale în care va explica "nedreptatea făcută".

În dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, grupul PSD a anunțat că nu susține proiectul pentru că este vorba de un "paralelism juridic", fiind în vigoare OUG nr. 8 care conține în mare măsură aceleași prevederi care se regăsesc și în proiectul de act normativ.

Nici grupul UDMR nu a votat proiectul de lege. În schimb, PNL, în calitate de inițiator, PP-DD și PDL au susținut inițiativa legislativă.

Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare efectuarea gratuită a formalităților prevăzute de legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7 /1996 , republicată, în cazul primei înregistrări în cadastru și cartea funciară a terenurilor agricole și celor forestiere situate în extravilanul localităților, dobândite prin titlurile de proprietate emise potrivit prevederilor Legii fondului funciar. Se preconiza ca efectuarea acestor formalități să fie finanțate de la bugetul de stat, iar onorariile experților cadastrali să se plătească în limita sumei de 400 de lei/proprietate.

Dan Nițu:  PSD-ul lucrează împotriva cetățenilor pe care îi reprezintă

"Sunt extrem de dezamăgit de alegerea pe care au făcut-o PSD și partidele satelit ale acestuia. Aceste formațiuni politice sunt vinovate de faptul că legea nu a trecut. Cu alte cuvinte, se fac vinovate, printre altele, de limitarea drastică a potențialului agricol al României. Se pare că PSD-ul lucrează împotriva cetățenilor pe care îi reprezintă și împotriva cetățenilor români în general.

Intabularea gratuită a terenurilor înseamnă stabilirea clară a dreptului de proprietate, precum și creșterea valorii terenurilor pe care oamenii le dețin. Votul de astăzi (marți, NR), al PSD-ului perpetuează condiția de sărăcie a multor români și descurajează atragerea fondurilor europene. Odată și odată, PSD-ul trebuie să accepte că dreptul la proprietate privată trebuie protejat în România, nu este doar un moft", a precizat parlamentarul vâlcean pentru Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel