Institutul Fundeni a marcat, vineri, realizarea a 300 de transplanturi de celule stem la copii şi adulţi şi, chiar dacă cifra este mult sub media unor centre similare din Europa, programul susţinut de ministrul Sănătăţii vizează realizarea unei bănci de celule şi a unui centru de internare de zi.
Institutul Clinic Fundeni a lansat programul de transplant de măduvă în 2000, prima operaţie de acest gen fiind realizată în 2001. În ultimul deceniu au fost realizate 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice la Centrul de Hematologie şi Transplant Medular, dintre care 13,5 la sută la copii şi 86,5 la sută la adulţi, informează Mediafax.
Din 1 ianuarie 2011 şi până în mai au fost realizate 40 de astfel de intervenţii, a declarat profesorul Dan Coliţă, autorul primului transplant medular din Capitală. Din totalul transplanturilor efectuate,15% sunt allotransplanturi de celule stem hematopoietice şi 85% sunt autotransplanturi, rata de supravieţuire fiind de 80%.
Aproape 30% dintre bolnavi fac transplant în străinătate, apoi vin la Institutul Fundeni pentru evaluare şi tratament.
Mortalitatea legată de procedură este sub 5% pentru autogrefă şi mai mică de 20% pentru allogrefa. Au fost obţinute remisiuni complete de boală la 5 ani în pondere cuprinsă între 40% şi 60% (în funcţie de tipul bolii transplantate).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu