Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ICCJ, decizie

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) are rolul de a decide care instanță are competența în judecarea dosarului privind redeschiderea urmăririi penale în cazul incendiului devastator de la Ferma Dacilor.

Dosarul, deschis de DNA în decembrie 2023, analizează modul în care reprezentanții ISU Prahova au efectuat controale la pensiune înainte de producerea tragediei. Confuzia jurisdicțională a început cu înregistrarea dosarului la Tribunalul Prahova, care și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Militar București; acesta, la rândul său, a hotărât că nici el nu poate judeca acest caz. Astfel, ÎCCJ trebuie să stabilească clar care instanță este potrivită pentru a instrumenta cauza.

Inițial, au fost vizați doi foști oficiali de rang înalt din cadrul ISU Prahova, dar ulterior pe lista inculpaților a fost adăugată și Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor. Această situație se desfășoară pe un fundal tensionat: fostul inspector-șef al ISU Prahova și adjunctul său au ieșit la pensie în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi trecut cu vederea nereguli grave la pensiuni și crame din Prahova – suspiciuni ce planau și asupra Fermei Dacilor. Un dosar DNA anterior împotriva unuia dintre adjuncți a fost clasat din lipsă de probe, dar cazul pare să fi fost redeschis ca urmare a tragediei.

Controalele ISU Prahova din 2019 au constatat că Ferma Dacilor nu deținea autorizația de securitate la incendiu, însă pompierii s-au limitat la un simplu avertisment, o decizie suspectă având în vedere că se presupune că au primit în schimb o masă de protocol. Tragicul incendiu a avut loc în decembrie 2023, cauzând 8 decese (5 adulți, 3 copii) și rănirea altor două persoane, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel