Această infuzie poate deveni aliatul ideal pentru cei care vor să-și accelereze metabolismul în mod natural, susține un expert în nutriție.
Odată cu venirea căldurii, mulți încearcă să scape de kilogramele acumulate iarna. Nutriționistul Jose Luis Hidalgo Huertas recomandă infuzia de anghinare pentru a accelera metabolismul și a îmbunătăți digestia. Acesta explică în videoclipurile sale cum anghinarea, folosită sub formă de infuzie, poate ajuta la pierderea în greutate, reducerea retenției de lichide și stimularea digestiei. Infuzia de anghinare favorizează secreția biliară și ușurează digestia, potrivit 20minutos.es.
Potrivit nutriționistul remediilor tradiționale de casă, infuzia de anghinare este ușor de preparat.
„La un pahar cu apă (aproximativ 250 ml), sunt suficiente 5-6 frunze de anghinare. După ce le speli bine, poți adăuga și cotorul plantei – nu-l arunca, deoarece este foarte bogat în fibre”, a spus acesta în videoclipul postat pe TikTok.
„Frunzele se fierb în apă timp de aproximativ zece minute, pentru ca proprietățile anghinarei să se extragă în lichid. Apoi, infuzia se strecoară și se lasă la odihnit încă cinci minute. Iar dacă vrem ca partea de anghinare pe care nu o folosim să nu se înnegrească, este suficient să o frecăm cu o jumătate de lămâie și să o păstrăm la frigider, unde se menține câteva zile,” a mai spus nutriționistul.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Anghinarea este considerată un aliment foarte sănătos, cu multiple beneficii pentru organism.
Susține ficatul
Anghinarea este cunoscută pentru efectul său hepatoprotector. Substanța activă principală, cinarina, stimulează producția și eliminarea bilei, esențială în digestia grăsimilor. Prin acest mecanism, anghinarea ajută la curățarea ficatului de toxine și la regenerarea celulelor hepatice, fiind utilă în afecțiuni precum ficatul gras sau dischinezia biliară.
Ajută digestia
Anghinarea stimulează secrețiile digestive și are efecte benefice asupra tranzitului intestinal. Când este consumată regulat, poate reduce disconfortul abdominal, cum ar fi balonarea, flatulența sau indigestia. De aceea, este adesea folosită sub formă de ceai sau supliment înainte de mese grele, pentru a ușura digestia.
Scade colesterolul
Cinarina și alți compuși din anghinare pot inhiba sinteza colesterolului în ficat și pot stimula eliminarea acestuia prin bilă. Studiile au arătat că un consum regulat poate reduce colesterolul LDL (rău) și trigliceridele, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza sau hipertensiunea.
Controlează glicemia
Fibrele din anghinare, în special inulina, încetinesc absorbția glucozei în sânge și pot îmbunătăți răspunsul la insulină. În plus, unele cercetări indică faptul că anghinarea poate reduce ușor glicemia postprandială, ceea ce o face potrivită în alimentația persoanelor cu diabet de tip 2 sau prediabet.
Este bogată în antioxidanți
Anghinarea este una dintre legumele cu cel mai ridicat conținut de antioxidanți, precum acidul clorogenic, quercetina, rutina și antocianinele. Acești compuși luptă împotriva radicalilor liberi, care contribuie la îmbătrânirea prematură și apariția bolilor cronice (cancer, boli de inimă, degenerescență maculară etc.).
Sprijină sănătatea intestinelor
Fibrele și inulina din anghinare acționează ca prebiotice, adică hrană pentru bacteriile „bune” din intestin. O floră intestinală echilibrată susține digestia, imunitatea și chiar sănătatea mintală. Consumul regulat de anghinare poate reduce riscul de constipație, inflamații intestinale și sindrom de colon iritabil.
Ajută la slăbit
Cu un conținut scăzut de calorii (aprox. 47 kcal/100 g), dar bogată în fibre, anghinarea oferă sațietate prelungită, ceea ce ajută la controlul apetitului. În plus, prin stimularea ficatului și a digestiei grăsimilor, poate sprijini indirect procesele de slăbire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu