€ 5.0919
|
$ 4.3707
|
Curs valutar: € 5.0919
|
$ 4.3707
 

Îndulcitorul declarat sigur de către EFSA. Bilic: E utilizat în băuturi carbogazoase și dulciuri. Cum ajută silueta
Autor: Elena Aurel

indulcitor_62882900 Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tescka1
 

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre îndulcitori.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că acesulfamul K, un îndulcitor folosit în băuturi și dulciuri, este considerat sigur de către experții europeni. Aceasta a subliniat că, deși au existat temeri legate de sănătate, studiile nu au arătat riscuri, iar acest îndulcitor este folosit fără probleme de zeci de ani.

„Undă verde la îndulcitori!

Acesulfamul K, un îndulcitor utilizat în băuturi carbogazoase, dulciuri și shake-uri proteice, a fost reevaluat în urma unor preocupări legate de siguranță. El a fost declarat sigur de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). “Pe baza datelor disponibile, nu există preocupări legate de siguranță în ceea ce privește genotoxicitatea acesulfamului K (E 950) și a produșilor săi de degradare”, a precizat EFSA în raportul său.

EFSA a confirmat că evaluarea acesulfamului K a implicat o „revizuire cuprinzătoare a autorizațiilor existente, a evaluărilor anterioare și a noilor date științifice”. Această măsură vine în urma solicitărilor de interzicere a îndulcitorului artificial utilizat pe scară largă, ca urmare a acuzațiilor că ar putea provoca cancer, perturbări hormonale, diabet de tip 2, leziuni tiroidiene și declin cognitiv", a scris medicul nutriționist. 

Ce este Acesulfamul K

Mihaela Bilic a explicat că acesulfamul K este un îndulcitor sintetic, extrem de dulce, folosit într-o gamă largă de produse alimentare și băuturi. Ea a menționat că, spre deosebire de alți îndulcitori, acesta este stabil la căldură și poate fi utilizat atât în produsele coapte, cât și în cele reci. 

„Ce este Acesulfamul K? Cunoscut și sub denumirea de acesulfam de potasiu sau Ace-K, este un îndulcitor de sinteză extrem de versatil, utilizat într-o gamă largă de alimente și băuturi, sucuri, deserturi, înghețate, dulciuri, shake-uri proteice, dar și în suplimente masticabile și medicamente lichide. Este de aprox 200 de ori mai dulce decât zaharoza (zahărul).

Spre deosebire de îndulcitori similari, cum ar fi aspartamul, se consideră că este stabil la căldură, ceea ce îl face potrivit atât pentru produsele de patiserie, cât și pentru cele reci.

Asociația Internațională a Îndulcitorilor (ISA) a declarat că salută concluziile EFSA. “Concluziile privind siguranța acesulfamului K susțin un istoric de utilizare sigură de zeci de ani”, a declarat directorul general al ISA", a scris Mihaela Bilic.

Avantaje pentru siluetă

Mihaela Bilic a explicat că reevaluarea EFSA privind acesulfamul K este în concordanță cu evaluările autorităților din întreaga lume. Ea a subliniat că îndulcitorii artificiali pot reduce pofta de mâncare, dar recomandă evitarea caloriilor lichide, deoarece creierul nu face diferența între sucuri și apă. 

„Reevaluarea EFSA este în concordanță cu evaluările realizate de autorități de reglementare din întreaga lume, inclusiv de Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) al Organizației pentru Alimentație și Agricultură/Organizației Mondiale a Sănătății.

Cât despre avantajele pentru siluetă, țineți cont că îndulcitori artificiali taie pofta de mâncare în general și pofta de dulce în special. Nu consumați niciodată calorii lichide, creierul nu face diferența între sucuri și apă. Mai bine sucuri cu îndulcitori și dulcele/zahărul mâncat sub formă de prăjitură!", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
x close