Independență Catalonia. Opoziția, ACORD cu Madridul

Liderul opoziției socialiste spaniole, Pedro Sanchez, a anunțat miercuri că a convenit cu premierul conservator Mariano Rajoy asupra lansării unei reforme constituționale care ar putea duce la schimbarea modului de administrare a regiunilor autonome ale Spaniei, inclusiv Catalonia. 

Cei doi lideri sunt în favoarea creării unei comisii care să analizeze actualul sistem de autonomie regională, urmând ca peste șase luni parlamentul spaniol să înceapă dezbaterea asupra reformelor constituționale, a menționat Sanchez.

"Am convenit că a venit momentul să abordăm reforma constituțională", a spus președintele PSOE, care a precizat că dezbaterea care va avea loc în Camera deputaților va permite să se discute despre cum "va rămâne Catalonia în Spania, și nu cum va pleca".

Liderul socialist a adăugat că susține solicitarea premierului ca liderul catalan Carles Puigdemont să-și clarifice poziția în ce privește declararea independenței față de Spania și a precizat că va sprijini eventualele măsuri constituționale ale guvernului de la Madrid dacă Puigdemont nu răspunde la această solicitare sau dacă declară independența.

Șeful executivului catalan a anunțat marți seară o suspendare a declarației de independență a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un 'stat independent', dar că acest proces ar trebui să fie înghețat în așteptarea altor tratative, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel